Društvo

Problemi sa “elektronskim” polaganjem

Nova pravila polaganja vozačkih ispita sa elektronskom kontrolom donela su brojne probleme auto-školama. Najčešći je blokiranje softvera na serveru MUP-a čime se prekida polaganje ispita.

 

U Auto-školi “Pionir” u Novom Pazaru, a tako je i u ostalih osam, nisu zadovoljni odvijanjem polaganja vozačkih ispita po novim pravilima. MUP je od njih zahtevao velika ulaganja za opremu učionica, vozila i poligona, a sada svojim nedostacima u sistemu ugrožava normalno odvijanje vozačkih ispita. Elektronsko polaganje auto-školama u ovom trenutku donosi samo gubitke u poslovanju.

“Dešava se da sistem blokira i prijavi grešku softvera pa se ispit prekine.-kaže Kemal Martinović, vlasnik Auto-škole “Pionir”.

Ponovni izlazak kandidata na polaganje plaćaju škole. Još gore stanje je na polaganju praktičnog ispita. Česti prekidi internet konekcije sa sitemom MUP-a dovodi do obustavljanja polaganja, a troškovi većim delom padaju na teret auto-škola.

Svi se nadaju da su ovi problemi privremenog karaktera i da sledi njihovo rešavanje kako bi elektronsko polaganje i zahtevana kontrola mogli da se odvijaju kako su zamišljeni. Za sada, kako kažu u auto-školama, rezultata nema, a troškovi poslovanja u ovakvim uslovima rastu.

(D.J.)

Podeli