Vesti

Dinarski krediti jeftiniji

Referentna kamatna stopa za dinarske kredite u bankama od sada biće manja za 0,25 procentnih poena, tako da ona od 11. februara 2016. godine iznosi 4,25 odsto, odlučila je Narodna banke Srbije. Ovo je znatno smanjilo rate koje otplaćuju građani za pozajmice i kredite u svim bankama.

Centralna banka po treći put u poslednja tri meseca odlučila je da “popusti kaiš” i da olakša zaduživanje pa je referentna kamatna stopa smanjena sa 4,50 na 4,25 odsto. Kako kazu bankari sa kojima smo razgovarali smanjenje kamatne stope vazi za sve kredite koje daje banka u dinarima.

Tako je sada dinarski kredit od 100.000 dinara jeftiniji za 10.000 dinara nego pre tri godine, odnosno za 5.000 dinara u poređenju sa prošlom godinom.

 Isti potez guvernerka Jorgovanka Tabaković povukla je krajem oktobra prošle godine kada su banke počele da spuštaju kamate za zajmove u domaćoj valuti.

Na ovaj način Narodna banka Srbije nije samo izašla u susret klijentima banaka već će nove mere doprineti redovnijoj isplati dugovanja i ugovorenih obaveza a samim tim i daljoj stabilizaciji kamatnih stopa na međubankarskom novčanom tržištu.

Jelena Beloica

Podeli