Politika

Izložba radova sa 39. Sopoćanskih viđenja

U galeriji Multimedijalnog centra izloženi su radovi nastali u okviru 39. saziva kolonije Sopoćanska viđenja, koja je održana prošle godine. Predstavilo se devet umjetnika različitih umjetničkih opredjeljenja iz Beograda, Kragujevca, Novog Pazara, Rožaja i Sarajeva. Izložba će biti otvorena do 25. februara.

Učesnici  39. saziva kolonije Sopoćasnska viđenja su  Milica Antonijević iz Kragujevaca, Jelena Trajković i Maja Jovanović Majolinica iz Beograda, Adi Karailo i Džeko Hodžić iz Sarajeva, Ibrahim Kurpejović iz Rožaja i novopazarski umjetnici Bekim Mehović, Samir Delić i Mersiha Prušević. Njihova, ali i djela umjetnika koji su u poslednjih 40 godina stvarali u okviru ove kolonije, imaju poseban značaj za grad i ostaju u vlasništvu Kulturnog centra.

Kako kaže urednica programa gelerije, Amra Hodžić Jejna, riječ je o bogatoj umjetničkoj zaostavštini, koja broji preko 500 umjetničkih slika, grafika, crteža, vajarskih djela, karikatura, video radova i instalacija.

Zbirka radova nastalih u okviru kolonije predstavlja svojevrstan pregled rаzvojа sаvremene jugoslovenske, srpske i bošnjačke umjetnosti u proteklom periodu.

Umjetnik iz Rožaja Ibrahim Kurpejović kaže da je ponosan što je učesnik jedne od najstraijih umjetničkih kolonija, a novopazarski umjetnički fotograf Samir Delić ističe da je svako od učesnika poslednjeg saziva izložio po dva rada i da je to od velikog značaja kako za grad tako i za čitav kraj.

Koloniju Sopoćanska viđenja i ovakav vid doprinosa umjetnosti decenijama unazad finansira Grad Novi Pazar, ali je njen značaj prepoznalo i Ministartvo  kulture Srbije.

A. Š.

Podeli