Društvo

Predstavnici Batutovog instituta posjetili Novi Pazar

Stručni tim Batutovog Instituta za javno zdravlje Srbije predvođen direktrom dr Darganom Ilićem, posetio je novootvoreni Zavod za javno zdravlje i Gradsku upravu  u Novom Pazaru. Tokom zajedničkog sastanka direktor doktor Ilić je izrazio zadovojstvo početkom rada Zavoda koja brine o uslovima za zdrav život i opšte zdravlje građana.

 

Direktor Batutovog Instituta za javno zdravlje Srbije, dr Dragan Ilić, izrazio je zadovljstvo što je i Novi Pazar uvršten u mrežu zavoda Srbije ali zadovoljstvo uslovima u kojima Zovad za javno zdravlje u Novom Pazaru trenutno radi. Na satsanku je bilo je razgovora o daljoj saradnji, unapređenju rada i tehničko–tehnološkog razvoja Zvoda koji je počeo sa radom 1. januara. Dr Šefadil Spahić, zahvalio delegaciji a prije svega direktoru Iliću koji je i imao važnu ulogu u osnivanju i otvaranju ove zdrvstvene ustanove.

“Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, učiniće sve kako bi se stvorila dobra osnova za rad novosnovane zdravstvene institucije u Novom Pazaru, a  koja je od velikog značaja kako za građane Novog Pazara, tako i čitave regije”, rekao je direktor Instituta u Beogradu dr Dragan Ilić, i dodao  da je, “ do sada je analizu vazduha, zemljišta, i životne sredine vršio Zavod u Kraljevu, ali će sa otvaranjem Zavoda u Novom Pazaru, briga o javnom zdravlju biti znatno unapređena.”

Član Gradskog veća, dr Fevzija Murić izrazio je zahvalnost Institutu za javno zdravlje Srbije „Batut“, ali i Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja i Ministarstvu zdravlja, bez čije pomoći, kako je rekao, institut ne bi mogao da zaživi. Incijativa za osnivanjem institute prošla je kroz razne teškoće i traje još od 2012. godine. On kaže da će gradske vlasti raditi na tome da omoguće podršku i putem razvojnih agencija, raznih ambasada, a sa kojima gaje prijateljske odnose. Murić je uakazao na potrebe za novim laborboratorijama I istako da period tehničko- tehnološkog usavršavanja zavoda tek predstoji.” Krajnji cilji Zavoda za javno zdravlje jeste da promoviše zdrave uslove života, da se obrati pažnja na kvalitet vazduha, vode, zemljišta, jer je uvek bolja prevencija, nego lečenje.”, rekao

Podeli