Društvo

Novi Pazar po bezbednosti saobraćaja drugi u Srbiji

Po bezbednosti u saobraćaju Novi Pazar je u prošloj godini bio na drugom mestu u Srbiji. Značajno je smanjen broj saobraćajnih nezgoda i poginulih u saobraćaju.

 

Tesne ulice i 40 hiljada registrovanih vozila karakterišu odvijanje saobraćaja u Novom Pazaru, ali i Tutinu i Sjenici. Prošla godina, bar kada je statistika u pitanju, bila je jedna od uspešnijih za saobraćajnu policiju.

Na području PU Novi Pazar prošle godine se dogodilo 508 saobraćajnih nezgoda. Za 40 odsto je smanjen broj nezgoda sa smrtno stradalim licima i za 33 odsto broj smrtno stradalih lica.

Najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju i dalje ostaju pešaci koji su tokom prošle godine u pet saobraćajnih nezgoda isto toliko puta smrtno stradali. Saobraćajna policija je nastojala da svojim aktivnostima, akcijama republičkog i lokalnog značaja, utiče na vozače da se pridržavaju saobraćajnih pravila.

I tokom 2015. godine najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda bili su brzina koja nije prilagođena uslovima saobraćaja i puta, obilaženje i preticanje, kao i druge radnje vozilom. Zanimljivo je da alkohol poslednjih godina spada u zanemarive uzročnike saobraćajnih nezgoda.

D. J.

Podeli