Politika

Haliloviću uručena nagrada “Ahmed Vali”

Književniku Enesu Haliloviću svečano je uručena nagrada “Ahmed Vali”, koja je priznanje grada Novog Pazara za posebno ostvarenje u kulturi i umjetnosti.

Svečanom uručenju prisustvovao je veliki broj književnika i ljudi iz javnog i kulturnog života, a o Enesovom pisanju govorili su prorektor Državnog univerziteta u Kragujevcu, profesor doctor, Dragan Bošković i direktor Univerizitetske biblioteke u Beogradu profesor doktor, Aleksandar Jerkov.

Novoustanovljana nagrada “Ahmed Vali” je priznanje koje se dodjeljuje umjetniku ili naučniku za visoke rezultate na polju  umjetnosti i njenog tumačenja, a samimtim i za kulturnu afirmaciju grada Novog Pazara. Ovo je jedno od najznačajnijih priznanja koje grad Novi Pazar dodjelje nakom od svojih građana, a istaknuti pojedinaci je mogu dobiti samo jednom.  Direktor Kulturnog centntra Husein Memić kaže da je je ona svojevrstan amanet koji se ostavlja onima koji njguju i čuvaju kulturu.

Iako dobitnik velikih I značajnih  priznanja, Enes Halilović, se trudi da ostane skroman I  zahvalan ljudima sa kojima je sarađivao tokom rada na knjigama. Halilović je objavio 11 knjiga među kojima su najznačajnije roman Ep o void, pripovjetke Potomci odbijenih prosaca, zatim kapilarene pojave i zbirka pjesama Zidovi koju je kompanija Novosti proglasila za najbolju u Srbiji u konkurenciji od 300 naslova različtih žanrova, za šta i dobio nagradu Meša Selimović za 2015. godinu.Osnivač je književnog časopisa Sent I web časopisa Ekerman.

Nagrada Ahmed Vali je prvo priznanje koje ovom istaknutom književniku dodjeljuje rodni grad i koje mu je, kako kaže, od posebne važnosti.

 

Armin Šaljić

Podeli