Društvo

Za i protiv veronauke

Izjava ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđana Verbića, o smanjenju broja obaveznih izbornih predmeta, veronauke i građanskog vaspitanja, uzburkala je stručnu javnost u zemlji i izazvala oprečne reakcije verskih zajednica. Dok su Srpska pravoslavna crkva i Islamska zajednica Srbije izričito protiv takvog predloga, Zukorlićeva Islamska zajednica u Srbiji podržava ukidanje veronauke.

 

Ideja o rasterećenju đaka ostala je u senci spora koji je otvoren predlogom ministra prosvete Srđana Verbića da bi u sklopu priče o smanjenju fonda časova, izučavanje veronauke i građanskog vaspitanja, trebalo svesti na četiri godine.

Podsećamo, takav predlog naišao je na oštar odgovor Srpske pravoslavne crkve, koja je reagovala porukom da ministar ”nema nikakve veze ni sa verom ni sa crkvom, i da je nedostojan svoje funkcije”.

Predlog je izazvao polemiku i u krugovima stručne javnosti. Profesor i eseista dr Voja Marjanović kaže da to vodi u prošlost i da veronauka i građansko ne smeju biti degradirani. On ističe da mlade generacije vole te časove, jer, kako kaže, u njima nalaze ”čiste istine znanja i saznanja” i smisao budućeg lepšeg i čistijeg života”.

Odlučno negodovanje, zajedničkim saopštenjem izrazile su sve tradicionalne crkve i verske zajednice u Srbiji, među kojima i Islamska zajednica Srbije, koju predvodi Adem Zilkić.

“Izražavamo uverenje da Srbiju, u pogledu građanskih prava verujućih, niko neće pokušati da vrati u godine koje ne pamtimo po dobru i da anahrone stavove Verbića, potpuno nesaglasne sa dužnošću koju obavlja, ne deli nijedna odgovorna ličnost u Vladi Srbije”, ističe se u zajedničkom saopštenju verskih zajednica, koje jedino nisu potpisali predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Naime, Zukorlićeva Islamska zajednica u Srbiji, stavlja se na stranu Verbića, tvrdeći da se veronauka u školama pretvorila u ”sopstvenu suprotnost”, te da ne služi cilju zbog kog je uvedena u škole.

Međutim, prema pisanjima portala takav stav Mešihata i Muamera Zukorlića zapravo odslikava ”Lični interes ispred veronauke”.

”Muamer Zukorlić odustaje od projekta veronauke u školama jer nema nikakve koristi finansijske od toga”, pišu portali.”S obzirom da ide na gašenje mejtepa, i podržava gašenje veronauke u školama gde su deca mogla nešto naučiti, onima koji hoće da svoju decu podučavaju veri ostaje plaćena verska nastava u obdaništima (predškolskim i školskim) u vlasništvu Zukorlića. To njemu, kako se navodi, donosi novce i zaradu, što je njegov osnovni cilj, a vera je sredstvo da taj cilj ostvari. – prenose portali.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je juče, gostujući na TV B92 da ne izbacuje veronauku iz škola već da bi najbolje bilo uvesti jedan objedinjen predmet koji bi đake učio toleranciji, te da je to tema za javnu diskusiju, a sve sa ciljem, kako je istakao Verbić, da svi imaju obrazovanje koje je najbolje moguće.

S.Lj.

Podeli