Društvo

Novi Pazar spreman za elektronske građevinske dozvole

Početak 2016.godine vezuje se za početak primene elektronskih građevinskih dozvola u našoj zemlji. Od 4.januara građevinske dozvole mogu se dobiti isključivo elektronskim putem, bez odlaska na šaltere lokalnih samouprava ili bilo koje druge institucije. Uprava grada Novog Pazara je, kažu nadležni, spremna za primenu novog sistema za izdavanje građevinskih dozvola.

 

Centralna evidencija objedinjene procedure povezuje 582 institucije nadležne za izdavanje dozvola. Građani i privrednici sistemu mogu pristupiti putem Portala za elektronsko podnošenje zahteva za gradnju. ”Takvih zahteva, tokom prva dva dana primene novog sistema, u Novom Pazaru nije bilo”, kaže zamenica načelnika Odeljenja za urbanizam i izgradnju. Ona ističe da je u Novom Pazaru sve spremno za primenu novog sistema, ali i da je potrebno vreme da on zaživi u praksi.  

”Smatramo da je ovo veliki korak za unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji– izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je zajedno s izvršnom direktorkom NALED-a Violetom Jovanović i direktorom APR-a Zvonkom Obradovićem juče ozvaničila početak rada novog sistema.

Timovi ministarstva će, najavila je ministarka Mihajlović, u periodu privikavanja na novi sistem izdavanja građevinskih dozvola, petnaistodnevno obilaziti lokalne samouprave u zemlji i pružati im potrebnu pomoć.

S.Lj.

Podeli