Društvo

Sandžački odbor: Ljudska prava na niskom nivou

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda upozorio je nadležne organe, institucije I javnost da je poštovanje ljudskih prava u pojedinim oblastima na izuzetno niskom nivou. Povodom dana ljudskih prava, iz ove organizacije ističu da je najveći problem što ekonomska nestabilnost i svi ostali problemi današnjeg društva dodatno ugrožavaju položaj marginalizovanih grupa.

 

“Trenutno stanje govori da se nije puno odmaklo na polju zaštite ljudskih prava, iako se otvaraju pregovaračka poglavlja sa EU koja se odnose na pravosuđe, prvadu, slobodu i bezbednost”, ocenio je pravnik Sandžačkog odbora Semir Tutić.

On se osvrnuo i na lokal. Pravnoj službi ove organizacije, u kojoj je angažovan, samo od 15. jula do danas obratilo se preko 130 ljudi za pomoć.

“Uglavnm se obraćaju oni koji imaju problem sa sudskim postupkom, zabeleženo je nekoliko slučajeva koji imaju pritužbe na rad policije, a pružena je I pomoć I nekim osobama sa invaliditetom, kada je trebalo reagovati pred državnim organima. Javilo se I nekoliko osoba za pomoć pri obraćanju   Zaštitniku građana, a besplatnu pravnu pomoć dobilo je I dvadesetak raseljnih oko prikupljanja lične dokumentacije”, objasnio je Tutić.

Prema njegovim rečima posebno su upečatljivi slučajevi pritužbi građana zbog diskriminacije po političkoj osnovi.

“Ovaj problem je veoma izražen i svi korisnici su jedinstveni u stavu da do posla ne mogu da dođu, iako imaju odlične kvalifikacije I refrence za traženo radno mesto, dok nestručna lica sa overenim partijskim stažom veoma lako, ali činjenica nezasluženo, dolaze do posla i do visokih javnih fukcija”, kazao je pravnik Sandžačkog odbora.

U najtežem položaju je i dalje romska zajednica.

“Vidljiv je pomak, ali se mora još toga uraditi”, istakao je on.

Koalicija za pristup pravdi, čiji je član Sandžački odbor, potpisala je obaveštenje za javnost sa zahtevom za povlačenje, kako je rečeno, diskriminatornog Nacrta Zakona o pravima civilnih žrtava rata.

“Ovo nam je važno, jer je Sandžački odbor sa Fondom za humanitarno pravo mnogo puta do sada javno zahtevao da se porodicama otetih iz Sjeverina i porodicama otetih iz voza u Štrpcima da dobiju status civilnih žrtva rata”, podsetili su na press konferenciji.

Generalna skupština Ujedninjenih nacija proglasila je 10. decembar za Dan ljudskih prava 1950. godine , da bi se skrenula pažnja na dve godine ranije potpisanu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

(Z.M)

Podeli