Društvo

UNDP i Novi Pazar izgradili 10 i renovirali 22 kuće za Rome u naselju Blaževo

U Novom Pazaru je izvršena svečana predaja ključeva od ukupno 10 novoizgrađenih kuća u novopazarskom naselju Blaževo, namenjenih interno raseljenim romskim porodicama.

Ključeve novoizgrađenih kuća njihovim stanarina zajednički su predali gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović i ambasadorka Ujedinjenih nacija za (UNDP) u Srbiji, izrazivši zajedničku posvećenost društvenoj inkluziji Roma, daljem unapređenju kvaliteta života, kao i uključivanju svih građana u projekte lokalnog razvoja.

Poseban kvalitet u unapređenju usloova života i rada Roma u naselju Blaževo je obezbeđen zajedničkim aktivnostima više agencija Ujedinjenih nacija, Grada Novog Pazara, Republičkog komeserijata za izbeglice i drugih partnera koji su sihronizovano podržali izgradnju novih kuća, renoviranje stambenih objekata, komunalno opremanje naselja kao i uspostavljanje reciklažnog centra, koji je Romima zaposlenim u okviru saradnje sa novopazarskim komunalnim preduzećem, obezbedio i formalni radni odnos.

Gradonačelnik je ovom prilikom izrazio zahvalnost g-đi Ireni Solorano koja je kroz niz projekata pokazala da Ujedinjene nacije misle na ljude u ovom gradu i regionu. „Želja nam je bila da se Romi iz ovog naselja smeste u kuće, da im se obezbedi zdravstveno osiguranje, knjižice, kompletna vakcinacija. Kroz reciklažni centar obezbeđeno je i njihovo zapošljavanje“, rekao je dr Mahmutović. Gradonačelnik je dodao da se rađamo sa različitom bojom kože, verom i nacijom, ali smo kao društvo dužni da svima obezbedimo iste startne uslove kako bismo ostvarili integraciju svih naših građana.

Podeli