Vesti

Mediji pozitivno o poseti saudijskog princa Srbiji

Dnevne novine Al Medinah prenijele su sa konferencije za štampu izjavu saudijskog princa Selmana bin Sultana koji je pohvalio aktivnosti kralja Selmana bin Abdulaziza za njegove političke aktivnosti u svetu, a takođe i na Balkanu.

 

Princ Sultan se obratio na konferenciji za medije nakon posjete Republici Srbiji, a na poziv potpredsjednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića I tom prilikom kazao da „Kraljevina Saudijska Arabija uravnoteženo gleda na zemlje Balkana zbog važnosti i strateškog položaja ove oblasti’’.

Princ Selman bin Sultan pohvalio je aktivnosti kralja Selmana bin Abdulaziza za njegove političke aktivnosti u svijetu, a također i na Balkanu.

On je također pohvalio ulogu Saudijske Arabije u regionu i svijetu. Princ Sultan se obratio na konferenciji za medije nakon posjete Republici Srbiji, a na poziv potpredsjednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića.

Princ Sultan je kazao: „Kraljevina Saudijska Arabija uravnoteženo gleda na zemlje Balkana zbog važnosti i strateškog položaja ove oblasti. Srbija zauzima značajno mjesto i od ključne je važnosti u regionu, ali i veoma značajna u Evropi.

Ono što sam vidi prilikom ove moje posjete, a što je vezano za ekonomske projekte, ali i za kulturnu i civilizacijsku ostavštinu potvrda je značaja i prosperitetne budućnosti Srbije.“ Princ Sultan je izrazio želju i nadu da će doći do povratne posjete iz Srbije što bi trebalo rezultirati saradnjom na području ekonomije, kao i na razmjeni iskustava u sferama turizma, kulture, tradicije i kulture.

On je također istakao da je uspostava diplomatskih odnosa iz 2013. Godine dobra osnovica i polazište za jačanje međusobnih veza između dvije države u budućnosti. Sultan b. Selman je istakao da očekuje da će vrlo brzo biti imenovan ambasador Srbije u Rijadu, ali isto tako i ambasador Saudijske Arabije u Beogradu i da će uskoro, mješovita delegacija Srbije i Bosne i Hercegovine posjetiti Saudijsku Arabiju, što bi bio početak snažnih bilateralnih odnosa regiona i Saudijske Arabije.

On je istakao veliko interesovanje i zalaganje potpredsjednika Vlade, Rasima Ljajića u uspostavi što boljih političkih, ekonomskih, turističkih i komunikacijskih odnosa Srbije i Saudijske Arabije, koji su u konstantnom usponu zadnjih nekoliko godina.

Podeli