Društvo

Na Dan klimatskih promena ekolozi u Upravi grada

Povodom Dana klimatskih promena, koji se u svetu i kod nas obeležava 4.novembra, ekolozi iz Centra za decu i mlade ”Duga”, posetili su Odeljenje za zaštitu životne sredine Gradske uprave u Novom Pazaru. Mladi ekolozi bili su u prilici da se bliže upoznaju sa načinom određivanja polena u vazduhu, da saznaju sve što ih zanima o radu gradske službe za zaštitu životne sredine, kao i da novostečena znanja i utiske razmene sa prvim čovekom Grada.

 

U gradskoj službi za zaštitu životne sredine mladim ekolozima iz Duge u prvom planu, predstavljena je nova aktivnost, koja se odnosi na merenje koncentracije polena u vazduhu. Mališani su kroz mikroskop mogli da vide i kako izgledaju najsitnije čestice različitih vrsta polena, ali i da saznaju sve što ih zanima o radu gradskog Odeljenja za zaštitu životne sredine.

Ekološko društvo Centra Duga koje vodi profesorica Gordana Belić postoji već 10 godina. Sa Odeljenjem Gradske uprave za zaštitu životne sredine neguje uspešnu saradnju, koja se ogleda, ne samo kroz ovakve posete već i kroz različite akcije na terenu. Stručna saradnica Centra Duga Muamera Mulić kaže da će uspešna saradnja biti nastavljena i sa novim generacijama mladih ekologa, jer je to, kako ističe, najbolji način širenja ekološke svesti.

Nova saznanja i utiske o radu ove službe na Dan klimatskih promena mališani su podelili i upotpunili razgovorom sa prvim čovekom grada, dr Mehom Mahmutovićem. U skladu sa svojom profesionalnom orijentacijom lekara pedijatra, gradonačelnik Mahmutović je mladim ekolozima dodatno pojasnio značaj praćenja koncentracije polena u vazduhu, koji kod nekih osoba izaziva različite alergijske reakcije. Ovogodišnji Dan klimatskih promena Dugini ekolozi pamtiće po lepim utiscima o dočeku u Upravi grada, a novostečena znanja će, kažu, podeliti sa svojim vršnjacima.

S.Lj.

Podeli