Društvo

Više mesta za arhivsku građu

Istorijski arhiv Ras dobio je više mesta za čuvanje dokumenata, te kako se očekuje, narednih nekoliko godina neće brinuti o prostoru. Novi depoi danas su otvoreni u prisustvu predstavnika ove institucije i lokalne samouprave sa gradonačelnikom dr Mehom Mahutovićem na čelu.

 

Uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja u depoima ove institucije sada su smeštene pokretne police, koje će poboljšati funkcionisanje Istorijskog arhiva Ras. Na otvaranju novih depoa istaknut je značaj proširenja prostora za čuvanje važnih dokumenata ne samo za građane Novog Pazara već i šire.

“ Pokretni regali obezbeđuju veliki prostor koji zamenjuje 4 depoa u koje može da stane 300 dužnih metara arhivske građe. Na ovaj način obezbeđen je normalan rad na arhiviranju dokumenata koja, u skadu sa zakonom, pristižu u arhiv za narednih 4 do 5 godina”, rekao je direktor ove ustanove Zoran Popović.

Radnici Istorijskog arhiva Ras predstavili su gradonačelniku Novog Pazara i njegovim saradnicima. Popović je zahvalio predstavnicima lokalne samouprave na razumevanju i pomoći u reševanju problema ove ustanove i zaključio da je arhivska građa sa područja Novog Pazara, Sjenice i Tutina sada zaštićena i može da se preuzima.

Podeli