Društvo

Ispunili obećano- Grad snizio poreze

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća vjećnici su usvojili niz bitnih odluka za bolje funkcionisanje grada a koje su od značaja prije svega za građane Novog Pazara.

 

Gradska uprava uložila je napore kako bi se ispunilo dato obećanje o smanjenju poreza na imovinu i umanjenje cijena za poljoprivredno i šumsko zemljište. Ova odluka je ujedno i najbitnija usvojena na danas održanoj sjednici.

Grad Novi Pazar ispunio je nedavno dato obećanje kojim je snižena cijena poreza na imovinu, odnosno umanjena je cijena poljoprivrednog i šumskog zemljišta za čak 50 % u zavisnosti od zone.

Prema riječima vijećnika Mirsada Jusufovića i Tihomira Ratkovića, konkretno, računi za poreze građana će za naredni period biti znatno umanjeni.

Osim najbitnije tačke dnevnog reda donošenja odluke o smanjenju poreza na imovinu, vjećnici su usvojili i druge bitne odluke od kojih će građani imati koristi.

Usvojen je rebalans plana javnih nabavki čime je predviđena izgradnja tri potporna zida u Svojboru, Ulici Zenuna Haskovića i naselju Blaževo. Direkcija za izgradnju grada dobila je nalog od Vijeća kojim su predviđene radnje na poboljšanju životnih uslova ljudi koji žive u tom naselju.

Usvojena je i odluka o nadoknadi putnih troškova za osobe sa posebnim potrebama koje se školuju u Tehničkoj školi.

Vijećnici su donijeli odluku i o imenovanju novih članova u Savjetu za saobraćaj.

Prema riječima vijećnika Jusufovića nepodnošljiva je situacija u saobraćaju u Novom Pazaru gdje su evidentni brojni prekršaju ali i primjetno neadekvatno reagovanje nadležnih službi.

Savjet za saobraćaj kao dio Gradske uprave će od sada raditi još napornije kako bi odgovornost preuzeli oni koji treba da sprovode zakon i time se popravila situacja sa saobraćajem u Novom Pazaru za dobrobit svih građana, rekao je on.

Jusufović je na kraju apelovao na sve građane da redovno plaćaju svoje poreze jer će se zbog značajnog umanjenja u budžet slivati i manje novca. Jedini način da se održe prihodi je da građani redovno izmiruju svoje obaveze, ponovio je on.

Aleksandar Nićiforović

Podeli