Društvo

TIKA pomaže uzgoj malina u Novom Pazaru

Poljoprivredna gazdinstva sa teritorije Novog Pazara dobiće ukupno 90 000 sadnica maline pod pokroviteljstvom Turske agenicija za razvoj TIKA, a kroz projekat koji su zajednički pripremile Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja, Poljoprivredna stručna služba i Agencija za regionalni razvoj Sandžaka SEDA.

 

Kako je najavljeno sadnice će dobiti 55 domaćinstava koja će imati i stručnu pomoć za uzgoj malina. Riječ je o pilot-projektu za ovu godinu u okviru kog poljoprivrednici dobiti kvalitetene i sertifikovane sadnice maline.

Kako je najavljeno sadnice ove vrste voća će biti podijeljene u oktobru ili novembru. Direktor Poljoprivredne stručne službe, Nihad Hasnović, kaže da je cilj projekta uzgoj malina i podizanje malinjaka po ugledu na okolne gradove koji su do sada imali veliku korist od malinarstva. Kako je najavljeno biće podijeljeno 90 000 sadnica tako da će u proseku jedno gazdinstvo imati 1600 sadnica. Procjenjuje se da na ovaj način jedna petočlana il čak sedmočlana porodica na selu može imati dobar prihod i kroz uspješno voćenje gazdinstva kvalitetno živjeti od uzgoja malina.

Vrijednost projekta kog finansira Turska agencija za razvoj TIKA je 35 000 evra. Nakon ovoga, pilot projekta, očekuje se realaizacija drugog, u okviru kog će sličnim sadnicama biti pokrivena skoro sva poljoprivredna gazdinstava na teritoriji grada.

(A.Š.)

Podeli