Društvo

Opasan „ujed“ belog leptira?!

Dispanzeru za decu i omladinu novopazarskog Doma zadravlja javilo se tridesetoro dece sa alergijskim simptomima, navodeći da su bili u kontaktu sa belim leptirima, koji su ovih dana preplavili Novi Pazar i okolne gradove. I drugim zdravstvenim službama javljali su se pacijenti sa sličnim tegobama. Međutim, lekari nisu sigurni da su uzrok dodiri belog leptira.

 

 „Naročito je učestalo od nedelje. Međutim, nije u pitanju epidemija“, rekao je dr Rajko Popović.

Već ne­ko­li­ko da­na u Novom Pazaru vla­da pra­va in­va­zi­ja be­lih lep­ti­ra, mo­lja­ca ko­ji iza­zi­va­ju ne­la­go­du kod še­ta­ča. Veruje se da su oni stigli iz Rožaja. O problemima koje su doneli na severu Crne Gore pisao je i podgorički “Dan”.

Pre­pri­ča­va se da lep­ti­ri u do­di­ru sa ljud­skom ko­žom iza­zi­va­ju svrab što je i bio po­vod da se za ko­me­ntar ovaj list obra­ti­ dr Ri­fa­tu Mu­ko­vi­ću, spe­ci­ja­li­sti ORL.

On ka­že da je reč o lep­ti­ri­ma „euproc­tis chryso­rr­ho­ea”, ko­ji kod lju­di iza­zi­va­ju aler­gij­ske re­ak­ci­je.

“Od pro­šle go­di­ne smo kon­sta­to­va­li da su lep­ti­ri iz ove po­ro­di­ce iza­zi­va­či aler­gij­skih re­ak­ci­ja, kon­takt­nog der­ma­ti­ti­sa. Ovi lep­ti­ri ima­ju igli­ce na kri­li­ma i no­ži­ca­ma ko­je se po­na­ša­ju kao aler­ge­ni. Iako ih je bi­lo i pro­šle go­di­ne, ovog le­ta ih ima u enorm­no ve­li­kom bro­ju “, ističe dr Mu­ko­vić, objašnjavajući da je reč o aler­gij­skim re­ak­ci­ja­ma bla­gog ka­rak­te­ra, ko­je ni­­su opa­sne po ži­vot.

U novopazarskom Odeljenju za zaštitu životne sredine veruju da je reč o bezopasnom gubaru.

(Z.M.)

Detaljnije u video prilog:

Podeli