Vesti

NVO pozdravile odluku novopazarske Skupštine

Predstavnici nevladinog sektora iz Novog Pazara pozdravili su danas odluku Gradske skupštine Novog Pazara o osudi genocida u Srebrenici.

 

Programski koordinator NVO “Urban In” Sead Biberović, rekao je radiju Sto plus da smatra da je tim potezom Skupština Novog Pazara sledila primere međunarodnih institucija i domaćih nevladinih organizacija, koje se godinama bave ratnim zločinima.

“Raduje to što su se suprotstavljene bošnjačke stranke saglasile oko neke stvari, a čini mi se da im Bošnjaci nikako ne bi oprostili grešku nepodržavanja odluke o osudi genocida u Srebrenici. Nadam se da je ovo prvi korak ka njihovoj saradnji ili bar prestanku neprijateljstava”, ocenio je Biberović.

Fahrudin Kladničanin iz Akademske inicijative “Forum 10” u izjaci Sto plusu pozdravlja to što su se bošnjačke stranke ujedinile u osudi genocida u Srebrenici.

“To je i potpuno logično, s obzirom na težinu i značaj počinjenog genocida u Srebrenici. Sasvim je normalno da sredine sa većinskim bošnjačkim stanovništom donesu jednu ovakvu odluku”, rekao je Kladničanin.

Biberović je mišljenja da je nedolazak na sednicu Skupštine Novog Pazara odbornika sa liste “Pokrenimo Novi Pazar – Tomislav Nikolić” i iz Demokratske stranke pogrešan.

Skupština Novog Pazara usvojila je juče Odluko o osudi genocida u Srebrenici i proglašavanju 11. jula za Dan sećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, kao i Dana žalosti na teritoriji Novog Pazara.

Odlukom se najoštrije osuđuje genocid, ali i svako poricanje genocida. Osim toga, Skupština Novog Pazara osudila je i sve druge zločine počinjene devedesetih godina i izrazila saosećanje sa porodicama žrtava.

Podeli