Politika

Balet u Prijepolju posel tri decenije

Posle trideset godina prijepoljska publika imala je priliku da uživa u baletskom izvođenju. Na pozorišnu scenu Doma kulture u Prijepolju izašli su članovi internacionalne baletske grupe Mannakin Theater and Dance.

Baletska predstava „U sredini“ u izvođenju profesionalnih baletskih igrača beogradskog Narodnog pozorišta i internacionalnog igrača Nejtana Kotama predstavila se lubiteljima ove umetnosti u Prijepolju. Predstava se sastojala od delova iz Romea i Julije i Don Kihota, kao i delova iz lične produkcije ove baletske trupe.

„Baletska trupa Mannakin Theater and Dance u svom nastupu je imala jedan niz od šest različitih komada, koji podrazumevaju, kako klasičan, tako i savremen balet“-kazala je koordinatorka ove baletske grupe Nevena Ćurčić.

„Teško je postaviti predstavu na scenu, jer kao i u svemu drugom potrebna je finansijska stabilnost, ali ne računajući to, ono zahvaljujući čemu sam uspeo da postavim ovo delo na scenu su zapravo igrači. To je ono što je alat jednog baletskog igračkog nastupa, a igrači su bili veoma darežljivi sa svojom energijom i vremenom“-izjavio je direktor balatske grupe Mannakin Theater and Dance Nejtan Kotama.

Prema rečima direktora Doma kulture Mirka Malešiča Prijepolju je, kao jednoj kulturnoj sredini bila potrebna ova vrsta umetnosti, koju nisu imali priliku da vide na sceni ove kulturne ustanove već 30 godina.

„Nadam se da će balet od sad postati redovan deo programa Doma kulture, koji ovim načinom bogatimo i kulturni program dižemo na jedan viši nivo“-kazao je direktor Doma kulture Mairko Malešić.

Baltetska trupa Mannakin Theater and Dance saostoji se od 15 igrača, od kojih su dva stranca, amerikanac Nejtan Kotama i italijan Nikola Bjanko. Njena gostovanja širom sveta finansirana su od strane američke ambasade u Srbiji.

Belida Šehović

Podeli