Društvo

Dan sećanja u Kasarni “Stefan Nemanja ” u Raški

U Kasarni “Stefan Nemanja” u Raški , pored spomen obeležja poginulim pripadnicima 37. motorizovane brigade, svake godine 24. marta, vojnici, rodbina i građani odaju počast poginulim pripadnicima ove jedinice.

Poginulo ih je 60, a njihova jedinica odlikovana je Ordenom narodnog heroja. Danas su vence i cveće na spomen obeležje položili predstavnici 2. brigade KoV na čelu sa komandantom brigadnim generalom Dragoslavom Sladakovićem, porodice poginulih, delegacije Opštine Raška, MUP-a Srbije, kao i velikog broja udruženja i organizacija.

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 16 godina. Za 78 dana ubijeno je najmanje 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi.Poginuo je 1.031 pripadnik Vojske i policije, a teže i lakše ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece. Ranjena su 5.173 vojnika i policajca, a desetak osoba se i dalje vode kao nestale. Ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara. Ratne gubitke u ljudstvu i tehnici NATO alijansa nikada nije objavila.( D.J.)

Podeli