Društvo

Predsjetveno finansiranje ratarske proizvodnje

Stupanjem na snagu Zakona o predsjetvenom finansiranju u junu ove godine, Srbija će postati prva zemlja u Evropi koja će na takav način finansirati poljoprivrednu proizvodnju.

 

Zakon o predsjetvenom finansiranju podrazumijeva kreditnu sposobnost određenog lica, na osnovu njegove buduće proizvodnje, kaže savjetodavac u novopazarskoj PSSS Smail Ejupović.

,,To praktično znači da ako ratar u aprilu ili maju seje kukuruz, na osnovu budućeg roda tog kukuruza kreditno je sposoban već u oktobru iste godine“, pojasnio je Ejupović.

On smatra da će Zakon o predsjetvenom finansiranju mnogo značiti za poljoprivrednike Novog Pazara, Tutina i Sjenice, koji žive na nerazvijenom, marginalnom području.

,,Poljoprivrednici ovih krajeva, koji teško dolaze do novca, će na taj način moći da kupe naftu, sertifikovano seme, mineralna đubriva,jednostavno primene kompletnu agro-tehniku i sve to na jesen otplate proizvedenom robom, čime im je i plasman te robe zagarantovan“, rekao je Ejupović.

Usvojeni Zakon o predsjetvenom finansiranju odnosi se isključivo na ratarsku proizvodnju, ali se ne isključuje mogućnost da u kasnijoj fazi bude proširen i na stočarksku proizvodnju.(M.M.)

Podeli