Društvo

Aktivnosti Saveza slepih i slaboovidih lica

Savez slepih i slabovidih lica svakodnevno obavlja aktivnosti sa slepom i slabovidom decom. Cilj je da se ona opismene na brajevom pismu, da se ojačaju funkcije kretanja deteta kao i da kasnije oslepele osobe nauče da koriste beli štap i kako da se samostalno kreću,istakla je sekretar i defektolog Mirsada Dibranin Ajdinović.

 

Aktivnosti koje se obaljaju u Savezu slepih i slabovitih lica mnogo pomažu osobama sa invaliditetom. Kako ističe sekretar i defektolog Mirsada Dibranin Ajdinović najviše se radi sa slepom i slabovidom decom.

„Kod njih se stimulišu psihomotorika, odnosno jačanje lokomotornog aparata gde je angažovan i terapeut na šest meseci. Što se tiče mog dela posla kao defektologa radim na opismenjavanju dece na brajevom pismu, kao i orjentaciji u kretanju sa slepom i slabovidomdecom. I dalje je dosta osoba koje su kasno oslepele i ono što je prioritet jeste naučiti ih kako da koriste beli štap za samostalno kretanje u zatvorenom i otvorenom prostoru“, dodala je Dibranin Ajdinović.

Predsednik Saveza slepih i slabovidih lica Suad Retkoceri ističe da je angažovanje osoba sa invaliditetom putem javnih radova ili konkursa od velikog značaja, prvenstveno za razbijanje predrasuda o njima, ali im pomaže i da ne upadaju u monotoniju i depresiju.

„Kod nas su angažovana tri radnika putem javnih radova, raznih profila. Fizioterapeut, medicinska sestra i jedan radnik za uređivanje prostora oko zgrade kao i staza za obuku kasno oslepelih osoba“, dodao je Retkoceri.

Mirsada Dibranin Ajdinović je u svoje i ime organizacije izrazila zahvalnost na donaciji dva kompjutera koja im je donirao naš fudbaler Adem Ljaić.

Ademović A.

Podeli