Vesti

Diković: Heroji su dali živote da bi spasili bebu

Velika tragedija zadesila je porodice nastradalih i Vojsku Srbije, rekao je načelnik generalštaba Ljubiša Diković na konferenciji za novinare povodom pada helikoptera. Letelica bila potpuno ispravna, rekao brigadni general Predrag Bandić.

Ljubiša Diković je rekao da su pripadnici vojske do sada spasili hiljade života iz mećava, požara, poplava. “Nažalost, život bebe nisu uspeli da spasu i za taj poduhvat su dali svoj život. Dali su život za tek rođeno dete”, naveo je Diković.

Diković je rekao da je uviđaj završen i da istražni organi nastavljaju da rade svoj posao u skladu sa zakonom, kao i da je formirana komisija koja će ispitati eventualnu odgovornost u ovom slučaju.

General Diković je izrazio najdublje saučešće porodicama poginulih pripadnika vojske i civila koji su nastradali u padu helikoptera.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade Predrag Bandić rekao je da je posada sačinjena od istinskih heroja, koji su dežurali.

“U 19.30 dobili smo poziv da pomognemo u spasavanju bebe. Do 20.15 izvršeno je pregledanje meteorološke situacije”, rekao je Bandić navodeći da su sve vreme bili u direktnom kontaktu sa zdravstvenim radnicima koji su pratili bebu.

Prema njegovim rečima, posada je bila spremna da izvede ovaj zadatak.

“Naređenje sam izdao lično, na osnovu odluke ministra odbrane”, naveo je Bandić.

Brigadni general je rekao da se let normalno odvijao do Raške, gde su prihvatili bebu. Let se odvijao bez problema do Mladenovca, a onda je, kako je dodao, došlo do pogoršanja vremena. U takvim okolnostima odlučeno je da je najbolje da se sleti na aerodrom “Nikola Tesla”.

“Oko 22.15 časo usledila su dva neuspešna pokušaja za sletanje, u 22.31 izgubljena je komunikacija. Pre poletanja uvereni smo u ispravnost helikoptera, a posada je ponos svakog komandanta pa i mene”, naveo je Bandić.

Izvor: RTS

Podeli