Vesti

Italijanski investitori za ekonomski oporavak Novog Pazara

‘’Ja sam ovde da Novi Pazar stavim na mapu italijanskih investitora – izjavio je ambassador Italije u Srbiji, Đuzepe Manco, nakon sastanka sa prvim čovekom Novog Pazara, dr Mehom Mahmutovićem. Manco je takođe rekao da će osim biznisa, sa Novim Pazarom sarađivati I po pitanjima koja se tiču mladih, jer, kako je kazao, samo će mladi I biznis uvesti Novi Pazar u Evropu.

 

Izrazivši zadovoljstvo spremnošću Italije da pomogne ekonomskom oporavku Novog Pazara, gradonačelnik, dr Meho Mahmutović je rekao da bi prva italijanska kompanija u Novom Pazaru trebalo da počne sa radom krajem ovog ili idućeg meseca, kada bi, kako očekuje Mahmutović, mogli najaviti I novu italijansku investiciju za Novi Pazar.

”Italija je veliki prijatelj Srbije, Novog Pazara i Sandžaka, i lično ambasador je pre nekoliko meseci, kad smo imali sastanak u Beogradu, obećao da će prvu priliku iskoristiti i doći u Novi Pazar i da je spreman da pomogne u ekonomskom oporavku Novog Pazara. Nama je drago što imamo jednog ovakvog prijatelja i očekujem da uz njegovu pomoć mnogo više italijanskih kompanija pokaže zainteresovanost za Novi Pazar, jer biznismeni koji žive i rade u Novom Pazaru tradicionalno su vezani bili za italijansko tržište, imali ozbiljne i kvalitetne kontakte sa italijanskim biznismenima, mnoge poslove zajedno radili i mislim da je došlo vreme da povratimo stari sjaj tog biznisa koji je NP imao sa italijanskom privredom”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara, dr Meho Mahmutović.

Istakavši da je Italija prvi trgovinski i nvesticijski partner Srbije, ambasador Italije, Đuzepe Manco je izrazio uveravanje da će italijanske firme naći interes da dođu u Novi Pazar gde će, kako je rekao, ”naići na jednu Gradsku upravu koja je spremna da im pomogne.”

Osim proizvodnje tekstila, članovi italijanske delegacije sa predstavnicima Gradske uprave razgovarali su o sradnji i u drugim poslovnim sektorima.

”Takođe smo razgovarali o tome da Novi Pazar bude prisutan na Svetskoj izložbi Ekspo Milan 2015. S obzirom na to da je tema ovogodišnje svetske izložbe – hrana, odnosno moto je – hrana za planetu – potrudićemo se, u saradnji sa gradonačelnikom i Vladom Republike Srbije da hrana koja se proizvodi u Novom Pazaru, nađe svoje mesto na svetskoj izložbi gde će biti prilike da 20 miliona posetilaca to vidi. Takođe gradonačelnik mi je preneo i posvećenost koja postoji prema omladini, i uputio sam poziv zvaničnim predstavnicima mladih da posete Beograd tokom manifestacije Evropski dani u Beogradu, koja će se održati u maju”, rekao je italijanski ambasdor Đuzepe Manco.

Podeli