Društvo

Novi zakon od leta

Ministarstva unutrašnjih poslova i saobraćaja usaglasila su svoje predloge o izmenama i dopunama zakona koje će nakon javne rasprave biti upućene Skupštini Srbije na usvajanje. Po novom zakonu vozićemo najverovatnije od juna ove godine.

Po novom zakonu vozači sa probnom dozvolom neće moći da voze porodične automobile sa  motorima preko 107 ks, pa će mnogi od njih morati da pauziraju neko vreme posle polaganja vozačkog ispita. Za sve one koji vožnju polože sa punih 19 godina i starije, probna dozvola izdavaće se u trajanju od 2 godine.

Mladi vozači neće smeti da upravljaju automobilom u periodu od 23 do 6 h, a što se tiče nivoa alkohola u krvi za njih će važiti nulta tolerancija.

Novim zakonom predefinisana je nasilnička vožnja koja se sada odnosi i na stanje sa više od dva promila alkohola u krvi. Nasilničkom vožnjom smatraće se i ako se vozilo u naselju kreće brzinom koja je veća od dozvoljene za više od 90 km/h ili ako vozač van naselja vozi za 100 km/h više od ograničenja brzine.

Nova kazna je oduzimanje vozila.

Pored novog zakona usvojena je i  Strategija bezbednosti saobraćaja do 2020 godine, dokument kojim se predviđa smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, povređenih i poginulih u saobraćaju za 50 odsto.

Dragan Jovanović

Podeli