Društvo

Sve više obolelih od gripa

U poslednjih mesec dana broj pacijenata, koji traže lekarsku pomoć  zbog simptoma gripa je svakog dana sve veći. Najbolja prevencija je kažu nadležni, vakcina protiv sezonskog gripa, ali I jačanje imuniteta.

Visoka telesna tempartura, bolovi u zglobovima I mišićima, opšta slabost,groznica,  kašalj i zapušen nos simptomi su zbog kojih su pacijenti poslednjih dana tražili pomoć lekara. Takvih pacijenata bilo je I tokom praznika, kada je dežurala samo jedna lekarska ekipa u smeni. Načelnica Opšte medicine dr Nataša Mijailović kaže da iako još uvek nema zvanične potvrde da u Novom Pazaru ima virusa gripa, u novopazarskom Domu zdravlja, poslednjih mesec dana sve je više pacijenata sa simptomima koji ukazuju na grip.
Povećana je I potražnja medicinskih preparata protiv virusa I prehlade, ali bez lekarskog recpeta nije moguće kupiti antibiotike, koje kako preporučuju lekari, ne smemo uzimati na svoju ruku.
Mnogi građani veruju da će ih od gripa sačuvati narodna medicina.
U borbi protiv gripa najvažnije je jačati imunitet, uzimati što više vitamina C, više voća i povrća, izbegavati skupove u zatvorenim prostorima, što češće provetravati prostorije i šetati na čistom vazduhu, savetuju lekari.

Sajma Dražanin

Podeli