Politika

Promovisana monografija Rizaha Grude „Istaknuti Bošnjaci gusinjskog kraja“

„Istaknuti Bošnjaci gusinjskog kraja“ naziv je monografije koju je napisao Rizah Gruda, čija je promocija održana u petak u Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“.

Na predstavljanu knjige koja je izazvala veliko interesovanje pored autora govorili su recezent prof. dr Redžep Škrijelj, pisac i publicista mr. Halil Markišić kao i diplomirani bibliotekar i pisac Enes Nikšić.

Monografija „Istaknuti Bošnjaci gusinjskog kraja“ je prema rečima autora Ruzaha Grude  šesta po redu knjiga koja govori o bošnjačkom narodu koji se nalazi u svim segmentima našeg društva kao što je kultura, nauka i brojni drugi. Ideja za ovu knjigu, kako je istakao Gruda, potekla je još pre 15 god. dok su mu podsticaj i koncepciju dali prof Šefket Krcić i mr. bioloških nauka Halil Markišić.

„Utrošio sam dve godine na rad ove knjige. Dosta se teško dolazilo do podataka. Bošnjački narod gusinjskog kraja, živi u 104 države svijeta, od kojih 40 visokoopbrazovnih intelektualaca živi i radi ovde. Pouka moje knjige je da se bošnjačkom narodu jednom skine kompleks i da on zna da ima svoje ime. Da mi imamo svoje junake kako u pogledu kulture i nauke tako i u svim segmentima“, rekao je autor monografije Rizah Gruda.

Rizah Gruda rođen je 1946. god u Gusinju. Osnovnu školu je završio u Gusinju, srednju u Prizrenu a studije geografije na Prirodno-matemtičkom fakultetu u Prištini. Od 1986. god živi u Novom Pazaru. Dugo godina je radio u Osnovnoj školi „Rifat Burdžović Tršo“. Član je matice Bošnjaka, društva za nauku, kulturu i umetnost sa sedištem u Novom Pazaru i NULSA.

Do sada je objavio sledeće knjige: „Privredne aktivnosti plavsko-gusinjske kotline“, Novi Pazar 1987. god, „Sandžak u sjenci topova“, Novi Pazar 1998. god, „Gusinje od kapetanije do mesne zajednice“, Novi Pazar 2001. god, „Nacionalno biće Bošnjaka Sandžaka“, Novi Pazar 2001. god, „Muslimanska bratsva u Crnoj Gori, Novi Pazar 2001. god.

Učesnik je mnogobrojnih naučnih simpozijuma i konferencija za ljudska prava na kojima je prezentovao i aktuelizirao pitanje nacionalnih, građanskih i ljudskih prava bošnjaka Sandžaka.

A. Ademović

Podeli