Društvo

Predstavljen novi sistem obrazovanja u Turskoj

Udruženje Turaka u Srbiji u partnerstvu sa Udruženjem univerziteta Turske organizovali su u Kulturnom centru u Novom Pazaru javnu tribinu na temu “Novi sistem studiranja u Turskoj“.

Događaju je prisustvovao i aktivno učešće uzeo veliki broj mladih i njihovoih roditelja sa ciljem da se upoznaju sa visokoobrazovnim sistemom u toj zemlji.

Cilj tribine bio je da se budući studenti iz Sandžaka upoznaju sa prednostima studiranja u Turskoj. Njima je predstavljen novouspostavljeni sistem studiranja koji se znatno razlikuje od dosadašnjeg. Predavači na tribini bili su predstavnici Udruženja univerziteta, koji su na prijedlog Ministarstva inostranih poslova i Vlade Republike Turske uspostavili saradnju sa  Udruženjem Turaka u Srbiji i sada u partnerstvu sa njima organizovali javnu tribinu.

Na tribini su govorili predstavnici Udruženja univerziteta, u čujem sastavu je 70 državnih i 10 vakufskih univerziteta, kao i  predsjednik Udruženja Turaka u Srbiji Alija Šahović i koordinatorka ovog projekta za region Sandžaka Melisa Šahović.

Gosti su izrazili želju da se što više studenata iz Sandžaka školuje u Turskoj, kako bi po povratku u svoj kraj postali počasni ambasadori te zemlje u Sandžaku i Srbiji. U sastavu delegacije Udruženja univerziteta Turske bili su Kortaj Tepe savjetnik za obrazovanje,  Dilek Šahin koordinatorka projekta  i Nedžmedin Krasnići koordinator projekta za Balkan.

Turski savjetnik za obrazovanje Kortaj Tepe rekao je na tribini u Novom Pazaru da je njima veoma važno da studenti iz ovih krajeva studiraju u Turskoj, jer se zna da kada oni završe studije i vrate se u svoj kraj da će postati najbolji ambasadori Turske”. On je takođe kazao da je Udruženje Turaka u Srbiji, bez obzira što je tek nedavno formirano, već poznato širom Turske i ima punu podršku te zemlje. On je zainteresovanima predstavio kako će se od sada sprovoditi studiranje u Turskoj za strane studente, cilj je unapređenje kvaliteta na svim poljima, istakao je Tepe.

Kako je poručeno sa tribine svi zainteresovani studenti za sve informacije se mogu obratiti Udruženju Turaka u Novom Pazaru.  Detalji će biti poznatiji i predstavljeni na predstojećem sajmu obrazovanja, koji će se održati 14. i 15.marta u Skoplju, a prvi prijemni ispiti na ovom području biće organizovani 17.maja.

A. Nićiforović

Podeli