Društvo

Bolje upravljanje odbranom od poplava

U opštini Prijepolje održana je završna radionica u okviru projekta pomoću geografskog informacionog sistema ka boljem upravljanju odbranom poplava u slivu reke Lim. Na radionici su predstavljeni rezultati prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore.

Dugoročni cilj projekta bio je podrška smanjenju siromaštva i unapređenje nacionalnog ekonomskog razvoja kroz smanjenje štete od poplava.

„Projekat je sproveden po određenim aktivnostima, koje su podrazumevale izradu studija upravljanja odbranom od poplava za sliv reke Lim. Odrađeno je i snimanje terena, snimljeni su poprečni profiti na rekama Limu, Mileševci i Seljašnici u Prijepolju, na Vapi i Grabovici u Sjenici, kao i na delu reke Bistice u Novoj Varoši“-kazao je direktor Projekta Miloš Mančić.

Posebni ciljevi projekta usmereni su na pripremu karata ugroženosti od poplava, koje će biti integrisane u buduće planove upravljanja rizicima od poplava. Ovaj projekat je i osnova za planove rada JVP „Sribijavode“ u ovoj opštini za naredni period.

„Pored redovnog održavanja sistema odbrane od poplava planirano je da se završi projekat izgradnje sistema na reci Mileševci“-izjavio je Darko Janjić ispred JVP „Srbijavode“.

Projekat su zajednički realizovali JVP „Srbijavode“ i Uprava za vode Crne Gore, uz podršku Evropse Unije. Realizacija projekta trajala je dve godine.

Belida Šehović

Podeli