Društvo

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom svake godine obeležava se 3. decembra. Prema rečima pomoćnika gradonačelnika za zdrastvo i socijalnu politiku Fevzije Murića, u dogovoru sa organizacijama i udruženjima odlučeno je da se zvanično sutra ovaj dan obeleži brojnim aktivnostima.

On je istakao da se gradska uprava zalaže da se tokom cele godine kroz razne programe i projekate organizuje niz akcija kako bi se olakšao kvalitet života osoba sa invaliditetom.

„Pre svega, zalažemo se kao gradska uprava da sva njihova ljudska prava budu maksimalno zaštićena, i da mogu da konzumiraju ta svoja prava. U saradnji sa organizacija i udruženjima postigli smo dogovor da ih što više uključimo u politički, ekonomski i kulturni život. Da ona sekvenca koju su godinama promovisali a to je „da žive jedni pored drugih“ da se to promeni i da oni jednostavno budu deo ovog društva, jer jako puno obrazovanih i školovanih osoba ima u tim udruženjima koji daju puni doprinos i kod popunjavanja raznih dokumenata, podzakonskih i zakonskih akata. Takođe, sarađujemo sa udruženjima i na lokalnom, regionalnom a posebno na republičkom nivou. Oni imaju punu podršku sa naše strane u svojim programima i akcijama a takođe i u novčanom smislu što je veoma značajno“, dodao je Murić.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije invalidna lica čine 10 odsto stanovništva. U Srbiji živi više od 700.000 osoba sa invaliditetom, a više od 70 odsto njih je siromašno.

A. Ademović

Podeli