Društvo

Seminar za mlade o postojanju diskriminacije

Podizanje svijesti o postojanju diskriminacije i potrebi borbe protiv svih njenih oblika, cilj je seminara, koji u Novom Pazaru za mlade iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice sprovode Kuća ljudskih prava i Građanske inicijative, u saradnji sa Povjerenikom  za zaštitu ravnopravnosti.

Po riječima Dubravke Valak iz Kuće ljudskih prava, ideja je da se promoviše rad institucija,a istovremeno da se ukaže na značaj borbe svih građana protiv diskriminacije bez obzira na njen uzrok.

,,Mladi treba da sprovedu akcije u svojim sredinama, da ukažu na probleme, ponude rešenja i da od iduće godine to prezentuju u lokalnoj zajednici, lokalnim samoupravama, da prezentuju institucijama i da zajedno pokušaju napraviti promene, kako bi sredine u kojima žive postale tolerantne“, kazala je Valak.

Savjetnica Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti Rejhana Ćorović kaže da je glavni zadatak Povjerenika za zaštitu ravnoprvnosti borba protiv svih vidova, vrsta i slučajeva diskriminacije.

,,Nadležnost poverenika za zaštitu ravnopravnosti jeste postupanje po pritužbama, zatim davanje konkretnih mišljenja i preporuka u konkretnim slučajevima kada je došlo do diskriminacije i utvrđivanje zakonom predviđenih mera“, kazala je Ćorovićeva.

Regionalna kancelarija za zaštitu ravnopravnosti u Novom Pazaru otvorena u aprilu 2014. godine i nalazi se u Kosančićevoj ulici ispod apadne tribine Gradskog stadiona.

(M.M.)

Podeli