Društvo

Održan “Pohod na Hadžet”

Danas je održan ‘’Pohod na Hadžet’’ u znak sećanja na stradale građane pre 70 godina. Pohod je održan u okviru manifestacije koju organizuju  Islamska zajednica u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica I Internacionalni univerzitet.

Iako je poziv za učešće na današnji pohod uputila I Stranka demokarstke akcije Sandžaka, čiji su visoki predstavnici uzeli učešće u ovoj manifestaciji na gradskom trgu okupilo se tek oko 1000 ljudi koji su krenuli put Hadžeta.

Sa podne namaza danas sa trga Gazi Isa-bega Ishakovića krenuli su građani , koji su želeli da učestvuju u manifestaciji “Dani Hadžeta”, u organizaciji Islamske zajednice u Srbiji, Bošnjačke kulturne zajednice I Internacionalnog univerziteta.

Oni su krenuli prema Hadžetu, na mestu gde je kako kažu, ubijeno više od 2000 Bošnjaka. Učenjem dove vernici su odali počast nastradalima nakon drugog svetskog rata. Okupljenim vernicima obratili su se muftija IZ u Srbiji Mevlud  ef Dudić I muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

“Onaj ko govori o istinu on traži pravdu, isto onako kako su naši pre 70 godina borili se za pravdu I bili prijatelji svoje vere, voleli svoju veru ,svoj narod I sve druge ljude koji žive na ovom parčetu zemlje i pod ovim nebom, tako I mi isto danas poručujemo ono što su oni poručivali”, rekao je Dudić.

“Mi smo danas ovde sa sve svojom odlučnošću sa bajkracima, fesovima, ahmedijama I svim svojim simbolima da polomimo, srušimo, sve barijere oko naših srca kada je strah u pitanju, strah ne sme I neće stanovati u našim srcima”, rekao je prilikom obraćanja Muamer Zukorlić.

Iako su svoje pristalice, osim Islamske zajednice u Srbiji, Bošnjačke kulturne zajednice, na Pohod na Hadžet,  pozvali I predstavnici Stranke demokratske akcije Sandžaka, na ovom događaju je  prisustvovalo oko 1000 ljudi. Nekoliko desetina pristalica Muamera Zukorlića danas je nosilo zelenu uniformu, koje podsećaju na vojnu, sa crvenim fesovima. Niko iz Islamske zajednice u Srbiji, nije javno objasnio o kakvoj uniformi je reč.

Podeli