Društvo

Povoljno i upozoravajuće

U prvoj polovini godine na području PU Novi Pazar ostvareno je povoljno stanje bezbednosti saobraćaja, navedeno je u izveštaju Odeljenja saobraćajne policije.

Povećan je broj saobraćajnih nezgoda, broj nastradalih i poginulih, ali Novi Pazar je i dalje u povoljnijem položaju u odnosu na bezbednost saobraćaja u drugim gradovima.

Prema statističkim podacima Odeljenja saobraćajne policije PU Novi Pazar povoljna bezbednosna situacija u saobraćaju, u prvoj polovini ove godine, zasnovana je na još uvek dobrim pokazeljima u odnosu na druge gradove u zemlji. Međutim, porastao je ukupan broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prošle godine -215 prema 207,broj ukupno nastradalih lica 153 prema 149, broj teško povređenih je uvećan za 10, a broj poginulih za 4 lica.

Najčešći uzoci saobraćajnih nezgoda bili su:neprilagođena brzina uslovima puta (2013.-45.89% – 2014. 37.67%), zatim radnje sa vozilom (nepropisno skretanje, preticanje, obilaženje i mimoilaženje). Kada su u pitanju uzroci saobraćajnih nezgoda na njih se deluje nprestano. Saobraćajna policija je naročito tokom letnjih meseci veoma aktivna i nekadašnje periodične akcije su postale svakodnevne.

Najveći problem u ovoj oblasti na području koje pokriva PU Novi Pazar su i dalje neodgovarajući uslovi u kojima se odvija saobraćaj, što je posebno karakteristično za područje grada.

(D.J.)

Podeli