Društvo

Novi Pazar i privrednici pomažu poplavljene

Grad Novi Pazar i dalje upućuje pomoć ugroženom stanovništvu u Srbiji. Na poziv Gradske uprave odazvao se veliki broj novopazarskih privrednika koji su spremni da pruže nesebičnu pomoć poplavama ugroženom stanovništvu.

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović zahvalan je svim ljudima dobre volje koji su se odazvali njegovom pozivu i dali veliku pomoć prijateljima u zemlji.

Sastanku sa gradonačelnikom Novog Pazara dr Mehom Mahmutovićem prisustvovao je veliki broj privrednika koji su izrazili apsolutnu spremnost za upućivanje pomoći u poplavljena područja. Na današnjem sastanku definisane su konkretne mere oko pružanja pomoći, doneta je odluka da već danas konvoj sa najpotrebnijim stvarima krene put Lazarevca.

„Od pre neki dan počelo je javljanje privrednika potpuno spontano, i prvi kamioni ćebadi, vode i najneophodnijih sredstava otišli su put ugroženih opština još juče.

Preduzetnici će već danas formirati svoje sabirne centre po delatnostima, da bi se ideja o pomoći brzo i efektno realizovala. U stalnom smo kontaktu sa Republičkim štabom, predstavnicima kriznih štabova i predsednicima opština, kako bi smo saznali šta je ugroženima najpotrebnije. Osim robne pomoći, izaći ćemo u susret otvaranjem posebnog žiro računa , sa koga će  biti kupljeno najneophodnije i upućeno gde treba“, rekao je gradonačelnik Mahmutović.

Gradonačelnik napominje da i pored pružanja pomoći sa najpotrebnijim stvarima grad Novi Pazar stavlja na raspolaganje sve resurse. Kaže da su hotelijeri spremni da prihvate ljude koji su ostali bez svojih kuća, a bolnica u Novom Pazaru sve pacijente kojima je potrebna dijaliza.

„Ponudili smo smeštajne kapacitete u našim hotelima i ono što je izuzetno važno, smeštajne kapacitete u bolnici, kako bi smo zbrinuli one čije je zdravlje ugroženo, a kojima treba pružiti lekarsku pomoć“.

Novopazarski preduzetnici već su slali pomoć ugroženim mestima, pomoć je stigla do ugroženih u  Osečini, Koceljevi i Ubu. Za sada, saglasni su da pomoć nastavi da se šalje narodu u Lazarevcu, najpotrebniji su im pijaća voda, konzervirana hrana, hrana i pelene za bebe i lekovi. Narednih dana, kada se voda povuče svoju pomoć uputiće i proizvođači teksasa, obuće i novopazarski nameštajci.

Podsećamo juče tokom dana i u ranim jutarnjim satima za Šabac je otišlo više od sto kompletno opremljenih dobrovoljaca iz Novog Pazara. Po poslednjim informacijama oni su raspoređeni na nasipima u ovom gradu, koji se za sada uspešno brani od poplava. Gradonačelnik Mahmutović je u razgovoru sa privrednicima dogovorio i otvaranje posebnog žiro računa sa kojeg će sredstva biti utrošena za pomoć ljudima pogođenim velikom elementarnom nepogodom.  Pomoć će se iz Novog Pazara upućivati i dalje u Obrenovac, Šabac, Lazarevac, Sremsku Mitrovicu, Osečinu, Koceljevu, Ub, a i u od danas kritičnim mestima Kosjeriću i Bajnoj Bašti.

Aleksandar Nićiforović

Podeli