Društvo

Očuvanje Starog Rasa sa Sopoćanima

Regionalna razvojna agencija SEDA uz podršku UNESCO Kancelarije iz Venecije i Ministarstva kulture i informisanja organizovali su danas u Novom Pazaru radionicu za razvoj menadžment plana prostorno kulturno- istorijske cjeline Stari Ras sa Sopoćanima.

Prva od dvije planirane radionice posvećena je potpunom razumijevanju značenja baštine i njene univerzalne vrijednosti, kao i razumijevanje aktuelnih pitanja koja utiču kako na nju i njene kontekste tako i na životne zajednice.

“ Ovo je po značaju i prostranstvu najveće kulturno dobro u Republici Srbiji, ali i najveće po problemima, a može se reći da je danas i najugroženije kulturno dobro. Stari Ras sa Sopoćanima je stekao status zahvaljujući generaciji konzervatora istraživača koja je djelovala u drugoj polovini XX vijeka – dodao je između ostalog pomoćnik ministra za kulturno nasleđe, Miladin Lukić.

„Današnja radionica ima za cilj da jačanje zajedničkog upravljanja dobra Stari Ras i Sopoćani kao i tačno definisanja svakog aktera ponaosob, jačanje međusobne saradnje , svih aktera , a naročito jačanje saradnje sa lokalnom zajednicom – istakao je Siniša Šešum, predstavnik UNESCO kancelarije iz  Venecije.

Kako je istakao direktor Turističke organizacije Novog Pazara, Radoslav Kiković  bogatstvo kulturno istorijskog naslijeđa bilo da potiče iz doba Nemanjića ili Osmanlijskog  je ono čime se i ova organizacija i grad Novi Pazar itekako ponosi.

Radionica za razvoj menadžment plana prostorno kulturno- istorijske cjeline Stari Ras sa Sopoćanima će se održavati dva dana.

Podeli