Društvo

Brže do dokumentacije

Građani i privrednici Novog Pazara od danas, putem Elektronskog registra, mogu na jednostavan način dobiti informacije o procedurama za dobijanje dozvola, a i ostalih dokumenata, koje izdaje  gradska uprava Novog Pazara.

Registar je sačinjen u okviru projekta “Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu”, a  koji sprovode Centar Optimus, grad Novi Pazar i Stalna konferencija gradova i opština.

Zamenica direktorke Optimus-a Katarina Milanović kaže da je projekat „Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu“ počeo je da se realizuje u Novom Pazaru u septembru 2012. god.  Prema njenim rečima, ove novine će se posebno odraziti na poslovni sektor zato što će privrednici uštedeti preko 2,5 miliona evra za realizaciju postupaka kod gradske administracije na godišnjem nivou, što su ostvarene uštede projekta u direktnim,materijalnim troškovima koji se stvaraju usled čekanja na rešavanje predmeta.

Koordinator projekta Almir Leković rekao je elektornski registar je za Novi Pazar i privrednike od velikog značaja, kao i su rezulati tog projekta već vidljivi.

„Prva faza započela je popisom svih administrativnih postupaka kojim je utvrđeno početno stanje, zatim je konsultovan poslovni sektor kako bi se identifikovala „uska grla“ gradske administracije. Usledila je detaljna analiza postupaka koja je rezultovala preporukama za pojednostavljenje i unapređenje administrativnih procedura, usvojenih od straneRadne grupe, a zatim i ostalih nadležnih organa Grada.“ istakao je Leković.

Kao konačan rezultat reforme uspostavljen je elektronski registar administrativnih postupaka na zvaničnoj stranici Grada Novog Pazara http://www.novipazar.rs, gde svi građani i privrednici mogu videti videti šta im je potrebno od dokumenata, preuzeti ih ili saznati gde ih mogu izvaditi ili koliko koštaju takse kako bi završili neki posao.

Ukupna vrednost projekta “Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu” je nešto više od 166 hiljada eura, a finansijski ga je podržao Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove.

Podeli