Društvo

Grad dobrih domaćina

Novi Pazar je ponovo domaćin, ali ovoga puta djacima iz raznih krajeva Srbije.

Reč je o projektu „Grad Dobrih domaćina“, čiji je inicijator ponovnog pokretanja novopazarska Kancelarija za mlade, a finansijski je podržan od strane Ujedinjenih nacija kroz projekat ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji. Inače, u program su uključeni i djaci sjeničkih i tutinskih škola. Cilj ove obnovljene tradicije je da mladi iz ovih krajeva razviju prijateljstva sa decom širom   Srbije koja postaju neraskidive veze.

Tradicija razmene školaraca po kojoj smo i mi svojevremeno bili prepoznatljivi, zahvaljujući projektu „Grad dobrih domaćina“, obnovljena je. Djaci novopazarskih, sjeničkih i tutinskih  osnovnih škola spremni su da prihvate i ugoste svoje vršnjake iz raznih gradova Srbije. U iščekivanju dragih gostiju sa kojima će provesti narednih par  dana, ovdašnji školarci kažu da su iako vrlo mladi  rado prihvatili ulogu domaćina, te da jedva čekaju da se upoznaju sa novim drugarima iz drugih krajeva Srbije,razmene iskustva i steknu prijateljstva  koja se u mladosti stiču kao neraskidive veze.

Prvi  susret domaćina i gostiju   protekao je , kako i običaji nalažu, uz ručak u opuštenoj i srdačnoj atmosferi, kada se obostrostrano stiču i zajednički utisci. Prema onome što smo zatekli reklo bi se da će ova deca zaista provesti sjajne trenutke, jer ih ,uprkos različitosti, povezuje mladost i optimizam.

Deca će za vreme zajedničkog druženja imati aktivnosti prema isplaniranom programu, ali i dovoljno slobodnog vremena za izlaske, druženja i žurke. Budući da su  školarci gotovo svi približnog uzrasta, verujemo da će naći zajedničke teme i interesovanja, a odgovorni iz različitih institucija  grada domaćina  će sve vreme brinuti o njihovoj sveukupnoj bezbednbosti.

„Ovo je samo nastavak aktivnosti koje finansijski pomaže program za razvoj Ujedinjenih nacija kroz projekat unapredjenja ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji.

Kao što ste rekli, trudimo se da programom „Grad dobrih domaćina“ vratimo onu staru dobru tradiciju razmene djaka, gde će se deca iz ovih krajeva upoznati i steći prijateljstva sa vršnjacima iz drugih gradova. Ta prijateljstva koja se steknu u ranoj mladosti su neraskidiva“, rekao je koordinator programa UNDP Mirsad Jusufović
„Kancelarija za mlade je inicijator ovog projekta i, kako bi sve proteklo u najboljem redu, uključen je veliki broj volontera, kao i sve nadležne službe koje će brinuti o bezbednosti dece. Projektom je obuhvaćeno jedanaest škola, a pored Novog Pazara, tu su Tutin i Sjenica. U goste nam dolaze djaci iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca i Vranja. Deca će biti smeštena kod svojih drugara u domovima, a nastavnici u hotelu. Drago mi je da smo ponovo oživeli ovu tradiciju i nadam se da ćemo se i ovoga puta pokazati kao ugledni i dobri domaćini“,rekao je direktor novopazarske Kancelarije za mlade Džemaludin Paučinac.

Ova odgovornost, organizacija  i  slatka briga o deci pripala je novopazarskoj Kancelariji za mlade koja je i inicijator ponovnog pokretanja pomenute tradicije, a program razmene učenika je finansijski podržan je od strane Ujedinjenih nacija  kroz projekat unapredjenja ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji, inače dugogodišnjeg prijatelja Novog Pazara i ovog regona.

Suada Dolićanin

Podeli