Društvo

100 godina od rođenja Ćamila Sijarića

Na današnji pre 100 godina rođen je Ćamil Sijarić poznati sandžački književnik.

Rođen je  u bihorskom selu Šipovice kod Bijelog Polja. U novopazarskoj Narodnoj biblioteci Dositej Obradović kažu da je interesovanje mladih za dela ovog bošnjačkog književnika veliko.

Svojim književnim stvaralaštvom Ćamil Sijarić je odslikao život sandžačkih Bošnjaka, njihovu tradiciju, kulturu i običaje, govorni jezik područja Bihora, Peštera, Novog Pazara, a i celog Sandžaka. Za svoja dela nagrađivan je brojnim nagradama i priznanjima.

Književnik iz Novog Pazara Enes Nikšić kaže da je Sijarić veoma značajan za Bošnjake sa ovih prostora.

“Roman Ćamila Sijarića “Bihorci “, koji je zastupljen kao školska lektira, a I veliki broj njegovih dela prisutno je u nastavnom programu, pa mladi njegova dela uglavnom čitaju. Mi kao bibliotekari, pokušavamo da popularizujemo dela Sijarića, koji predstavlja  i književnike iz Sandžaka . Upravo preko tog pisca želimo da pokažemo koliko smo bogati i koliko ima potencijala ovaj prostor”, rekao je Nikšić.

Osnovnu školu Ćamil Sijarić je završio u Godijevu. Od 1927. do 1935. godine pohađao je Veliku medresu u Skoplju. Školovanje je nastavio u Vranju i maturirao na tamošnjoj Gimnaziji. Upisao je studije prava na Beogradskom univerzitetu, na kojem je i diplomirao.

Sijarićev književni rad je započet 1929. godine, kada je u đačkom listu Velike medrese objavio svoje prve pesme. Njegovo prozno stvaralaštvo obuhvata: pripovetke, romane, putopise, reportaže, kritičke članke i drugo.

Tokom izuzetno bogate književne karijere Ćamil Sijarić napisao je veliki broj dela: Ram Bulja, Bihorci, Zelen prsten na vodi, Kuću kućom čine lastavice, Naše snahe i mi momci, Mojkovačka bitka, Sablja, Na putu putnici, Zapisi o gradovima,  Konak, kao I mnoga druga.

Od 1947. godine pa do svoje smrti 8. decembra 1989. godine Sijarić je živeo u Sarajevu.

S.Dražanin

Podeli