Društvo

Kamen temeljac za džamiju u selu Buče

U selu Buče naodmak Novog Pazara, postavljen je kamen temeljac za izgradnju džamije. Sredstva obezbeđuju sami žitelji tog sela.

Žitelji kažu, da u ovom selu ne postoji nijedna džamija, najbliža im je u Dugoj Poljani, ali kako ističu imaju normalne uslove za život, asfaltiran put, rasvetu, a i vodu.  Tokom zime ovde su putevi zavejani, pa je teško doći do nje i obaviti namaz. Prema njihovim rečima, džamija je bila neophodna I od velikog je značaja za njih.

Dovom vernika označen je početak izgradnje prve božije kuće u ovom selu.

Postavljanju kamena temeljca za izgradnju džamije prisustvovali su i predstavnici gradskih vlasti, gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović sa saradnicima i predsednica Skupštine grada Sadija Plojević.

Prema projektu džamija će biti malih dimenzija, ali će imati sve potrebne prostorije. Predviđen je suteren, prizemlje i mahvid.  Selo Buče nalazi se na krajnem jugozapadu Novog Pazara, gde se graniči sa teritorijom mesne zajednice Duga Poljana. Ovo selo se deli na Gornje i Donje Buče, ali će meštani zajedno klanjati sve namaze u novoj džamiji.

S.Dražanin

Podeli