Društvo

Novi Pravilnik o imunizaciji sledeće godine

Primena novog Pravilnika o imunizaciji, koja je trebala da počne od juna, odložena za pet meseci, jer tek treba da se nabave vakcine koje do sada nisu ni bile na tzv. pozitivnoj listi lekova o trošku osiguranja.

Po novom kalendaru deca će se vakcinisati protiv 10 zaraznih bolesti, kao i do sada, ali će se manje puta bockati, jer se pojedinačne vakcine zamenjuju tzv. viševalentnim, koje istovremeno štite od više vrsta zaraza.

Tako će se od 1. januara sledeće godine koristiti kombinovana vakcina protiv pet bolesti, od kojih se sada deca pojedinačno vakcinišu.

U Srbiji je obavezna imunizacija dece protiv tuberkuloze, dečje paralize, velikog kašlja, difterije, tetanusa, hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip B, malih boginja, rubeole i zaušaka.

Po kliničkim indikacijama vakcina je obavezna i protiv oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije, meningokokom i virusom gripa.

Trenutno zaštita pojedinačnim vakcinama je protiv pet bolesti: difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom influence B, kasu zdravstvenog osiguranja košta oko 1.900 dinara po detetu.

Većina dece u Srbiji primi sve vakcine predviđene kalendarom obavezne vakcinacije.

K.R.

Podeli