Kultura

Izložba NULS

U galeriji Multimedijalnog centra otvorena je izložba radova članova Novopazarskog udruženja likovnih umetnika Sopoćani.

Riječ je o izložbi slika koja okuplja autore različitih generacija, različitih stilova i tehnika, na kojoj su osim novopazaraca radove izložili i pojedini autori iz Tutina i Raške.

Ovo je 38. izložba likovnog udruženja sa velikom tradicijom. Nekada je okupljalo umjetnike pod nazivom KLUS, danas udruženje nosi naziv NULS ili Novopazarsko udruženje likovnih umjetnika Sopoćani. Jedan od čalanova udruženja, karikaturista, Muhamed Đerlek-Max, kaže da je upravo i vrijednost NULSa u tome što neguje lijepu umjetnost, što su svi talentovani autori dobrodošli i što su zanemrane razlike između akademskih slikara i onih koji to nisu.

Postoji, kaže on, samo podjela na dobar i loš rad, dobru i lošu sliku. Izložbu je otvorio član uduženja i učesnik izložbe Hidajet Masličić, koji kaže da udruženje djeluje više od 40 godina I da je ono ohrabrilo mnoge da se bave slikarstvom. Izloženo je 24 rada, a izložba će, kako je najavljeno, biti otvorena za posjete tokom mjeseca Ramazana.

(A.Š.)

Podeli