Kultura

Nostalgija za svetlošću

U motelu Sopoćani ovih dana borave i stvaraju umjetnici 38. saziva kolonije Sopoćanska viđenja.

Oni će, kako je najavljeno, tu boraviti nedelju dana iz slikati u ambijentu manastira Sopoćani i kulturno istorijskih spomenika Novog Pazara. Učesnici uglavnom ističu da ih u radu posebno inspiriše ambijent,  te sami uslovi u kojima se realizuje projekat Kolonije, ali i to da prava inspiracija dolazi iz razgovora i druženja sa umjetnicima različitih poetika okupljenim u motelu Sopoćani.

Selektor dr Milan Popadić i mnogi od učesnika kolonije porijekolom su iz Novog Pazara a žive i rade u drugim umjetničkim centraima, tako da je za njih radni naslov kolonije “Nostalgija za svetlošću”, zapravo nostalgija prema kraju u kom su počinjali umjetnički život i u kom je nastajala moderna umjetnost uopšte. Ove godine kolonija okuplja osam umjetnika Prije nego su počeli sa radom umjetnici su pogledali video-rad, koji govori o svjetlosti i važnosti njenog istraživanj u nauci i slikarstvu.

Organizovana je posjeta kulturno-istorijskim spomenicima u okolini Novog Pazara i kako kažu učesnici organizatori učini sve da se gosti tokom boravka i rada prijatno osjećaju. Projekat kolonije omogućilo je ministarstvo kulture.

(A.Š.)

Podeli