Društvo

Projekat posvećen studentskom organizovanju

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, u okviru TEMPUS SIGMUS projekta, održan je sastanak posvećen temi „Jačanje uloge studenata u upravljanju i organizovanju na univerzitetima u Srbiji u skladu sa Bolonjskim procesom“, u susret donošenju Zakona o studentskom organizovanju.

Iz ove visokoobrazovne ustanove je saopšteno da je sastanku prisustvovao i predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srbije  prof. dr Srđan Stanković, pored predstavnika sedam univerziteta, kao i predstavnici Studenske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), Studentske unije Srbije i Saveza studenata Beograda.

„Skup je otvorio direktor prof. dr Ćemal Dolićanin, koji je naglasio da je Državni univerzitet,  kao prvi integrisani Univerzitet u Srbiji, zahvaljujući intenzivnom razvoju i pomoći celokupnog visokog obrazovanja u zemlji ostvario značajne  rezultate i  postao veoma respektabilan deo evropskog univerzitetskog prostora. Prema njegovim rečima velika pažnja posvećuje se kvalitetu obrazovnog procesa, ali  istovremeno i naučno-istraživačkim projektima koje finansira Ministarstvo prosvete i nauke, kao i međunarodnim projektima, navodi se u ovom saopštenju.

Glavni cilj ovog TEMPUS SIGMUS projekta je da doprinese donošenju kvalitetnog Zakona o studentskom organizovanju,  čemu studenti Državnog univerziteta u Novom Pazaru, kao jedinog integrisanog univerziteta u Republici Srbiji daju poseban doprinos.

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje prof. dr Srđan Stanković ocenio je da taj zakon treba da bude rezultat jedinstva studenata  i da odražava njihove glavne interese.

Zakon o studentskom organizovanju, prema diskusijama svih učesnika, treba jasno da definiše položaj i ulogu  studenstkih parlamenata u odnosu na druge oblike organizovanja koji danas postoje.

Dogovoreno je da na sastanku predstavnika studentskih organizacija za dve nedelje budu definisani polazni parametri za izradu nacrta zakona, imajući u vidu jedinstvo i autonomiju univerziteta.

Suada Dolićanin

Podeli