Društvo

BNS protiv OŠ ”Bratstvo”

Bošnjački nacionalni savet u tehničkom mandatu podneo je osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, krivičnu prijavu protiv zaposlenih prosvetnih radnika u  Osnovnnoj školi ”Bratstvo”

Prijava je podneta zbog, kako kažu iz ovog saveta, sumnje da ta vaspitno – obrazovna ustanova ograničava pravo na upotrebu bosanskog jezika u obrazovanju i kako tvrde, lažnim predstavljanjem činjenicama da će celokupna nastava na tom jeziku koštati više.

Prema rečima direktora OŠ ”Bratstvo”, Dejana Kulundžića Bošnjački nacionalni savet tvdri da u toj novopazarskoj školi ubeđuju roditelje da decu ne upisuju na bosanski jezik, da su udžbenici skuplji, i da ukolio budu slušali nastavu na bosanskom neće moći da studiraju fakultete na srpskom jeziku, što je Kulundžić na konferenciji za novinare demantovao.
Sa druge strane, iz Bošnjačkog nacionalnog saveta, kažu da je žalbu po ovom pitanju imalo 17 roditelja čija deca idu u OŠ Bratstvo, kao i da je krivična prijava upućena toj vaspitno-obrazovnoj ustanovi a ne njenom direktoru.

U OŠ ”Bratstvo”, od 270 učenika, koliko ih pohađa četvrti razred, polovina su Bošnjaci, a brojke pokazuju da je za Bosanki kao maternji zainteresovano 15 učenika. Od trenutno 220 upisanih prvaka, 120 je bošnjačke nacionalnosti a njih 40 se izjasnilo za nastavu na Bosanskom.

P.I.

Podeli