Društvo

Priznanje “Miša Anastasijević” gradonačelniku Novog Pazara

Gradonačelniku Novog Pazara dr Mehu Mahmutoviću u Novom Sadu je dodeljena nagrada kapetan Miša Anastasijević za doprinos razvoju lokalne samouprave u Srbiji.

Kako je istaknuto na svečanoj ceremoniji dodele nagrada u Novom Sadu, priznanje je dodeljeno Mahmutoviću kao „ istaknutom društvenom i javnom radniku, za najveći doprinos napretku zajednice, imajući u vidu objektivne uslove njenog funkcionisanja“.U konkurenciji za nagradu za najboljeg gradonačelnika odnosno predsednika opštine u republici bilo je nekoliko ozbiljnih imena među kojima i gradonačelnik Beograda  Dragan Đilas. Nagradu Kapetan Miša Anastasijević dobilo je 10 pojedinaca i 10 institucija.

Priznanja su, između ostalih dobili prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, zatim, vlasnik “MK grupe”Miodrag Kostić, Veran Matić, Kiril Kravčenko, i pokrajinska sekretarka Vesna Kopitović. Nagrade su dodeljene i Pećkoj patrijašiji, Matici srpskoj i mnogim drugima. Inače, ovo priznanje dodeljuje se u okviru projekta “Put ka vrhu” čiji su nosioci Media invent I Fakultet Tehničkih nauka u Novom Sadu.

Grad Novi Pazar klasifikovan je kao jedna od najuspešnijih lokalnih samouprava u Republici  a odluku o dodeli priznanja gradonačelniku  doneo je stručni žiri u sastavu : prof.dr ilija Ćosić (predsednik žirija), dr Milan Janković – predsednik privredne komore Beograd, mr Dragoljub Đukić – Privredna komora Vojovodine, prof. dr Nevenka Žarkić Joksimović , profesor na Beogradskom univerzitetu, prof. Dr Neđo  Balaban – Univerzitet u Novom Sadu, Pero Zubac – književnik i Vlado Markanović  – direktor Media Inventa.  Republičko priznanje dodeljuju Media invent i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, zajedno sa Privrednom komorom Beograda  i Novog Sada i privrednom komorom Vojvodine.

Pozivajući prvog čoveka Novog Pazara da primi značajnu nagradu sa govornice se moglo čuti zbog čega je dr Meho Mahmutović najuspešniji gradonačelnik u Srbiji. Izmedju ostalog i zbog “odgovornog vršenja vlasti koja je od Novog Pazara napravila evropski grad”.

U konkurenciji za nagradu najboljeg gradonačelnika odnosno predsednika opštine u Republici bilo je nekoliko ozbiljnih imena među kojima i gradonačelnik Beograda  Dragan Đilas. Žiri je pri donošenju konačne odluke imao u vidu niz  kriterijuma : menadžerski potencijal i sposobnost  nominovanih, a u skladu sa do sada postignutim, da  u minimalnim uslovima rukovođenja ostvaruju maksimalno poslovanje, to jest uspešno rukovođenje. Jedan od ozbiljnih kriterijuma bile su i finansijske okolnosti zajednice, te poteškoće sa kojima se lideri lokalnih zajednica susreću pri obavljanju dužnosti, kao i njihov stepen zalaganja za poboljšanje životnog  standarda građana, unutar jedinice lokalne samouprave ali i izvan nje. Svečanost dodele priznanja najuspešnijem gradonačelniku, dr Mehu Mahmutoviću i dobitnicima iz drugih kategorija , održaće se u Novom Sadu, u utorak 9.aprila ove godine. Nagradi za najuspešnijeg gradonačelnika u zemlji prethodilo je regionalno priznanje Mahmutoviću, po istom osnovu, uručeno 15. juna prošle godine.

K.R.

Podeli