Društvo

NUNS: Omogućiti novinarima TV Jedinstva da rade bez pritisaka

Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je danas od nadležnih organa da ispita sve okolnosti pod kojima je došlo do kadrovskih promena u TV Jedinstvo u Novom Pazaru.

“Ukoliko su tačni navodi da je u prostorije ove redakcije upala grupa naoružanih ljudi, NUNS traži od policije i tužilaštva da preduzme sve zakonom predvidjene mere i omogući novinarima da nesmetano obavljaju svoj posao. NUNS je podsetio da je TV Jedinstvo oduzeta frekvencija još prošle godine i da praktično nelegalno emituje program.

“Neophodno je utvrditi i vlasničku strukturu  TV Jedinstvo, jer prema dostupnim informacijama formalni vlasnik nije i  stvarni vlasnik ove televizije”, saopštila je novinarska organizacija.

NUNS ocenjuje i da su poslednja zbivanja u TV Jedinstvo posledica haosa koji vlada u oblasti elektronskih medija i nedorečenosti važećih zakonskih rešenja.

“Zbog toga je neophodno što pre usvojiti Zakon o javnom informisanju i Zakon o elektronskim medijima kako bi se predupredile ovakve situacije u kojima su novinari jedine žrtve“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji ocenio je ranije danas su pojedini mediji u Srbiji tendenciozno i neprofesionalno izveštavali o smeni direktora TV Jedinstvo Šerifa Marukića.

U toj Islamskoj zajednici tvrde da se u poslednjih nekoliko meseci vodi medijska hajka protiv muftije Zukorlića i najavljuju tužbe protiv agencije Tanjug i još nekoliko medija.

Za direktora tv Jedisntvo imenovan je Mirsad Fijuljanin, a u saopštenju informativne službe tv Jedinstvo  se između ostalog navodi da je Marukić smenjen je zbog  kako stoji u saopštenju “neodgovornog ponašanja” u rukovođenju medija.  Podsetimo, Marukić je sinoć za Regionalnu televiziju potvrdio da je grupa lica koja ne rade u tv Jednstvo upala u prostorije te televizije o čemu je Marukić obavestio Policiju, sva novinarska udruženja I organizacije za zaštitu ljudskih prava. Televizija Jedinstvo sinoć nije emitovala svoj informativni program.

Senada Kalić

Podeli