Kultura

“Muškarčine” pobrale aplauze novopazarske publike

U Kulturnom centra sinoć je izvedena predstava “Muškarčine” u produkciji BItef teatra i Centra E8 iz Beograda.

Osnovna tema “Muškarčina” je kako se muškost tretira danas, odnosno kako se formira u našoj kuluri. Na sceni je sedam mladića, sa sedam pogleda na svet i velikim brojem situacija koje u tom svetu vide. “Na scceni, njihov zadatak nije da budu neko drugi, već da pokažu kako oni sami vide sebe ali sve druge ljude, one kojima su okruženi”- kaže Vojkan Arsić, jedan od autora ove neobične predstave.

Rediteljka “Muškarčina” Milena Bogavac kaže da su tokom stvaranja prestave ona i Vojkan iščitavali teoriju muškog pokreta i zanimljive eseje i predstavljale ih glumcijma, koji su ih komentarisali. “Glumci su prošli kroz radionice na kojima je baziran projekat “Budi muško”. Ukoliko publika nauči mali deo onoga što smo tokom rada na predstavi istražili, onda smo uradili dobru stvar”- istakla je Bogavac.

Predstava je deo kampanje Centra E8 “Pravi muškarac” a realizuje se u okviru projekta “Mladići kao saveznici u sprečavanju nasilja i sukoba na zapadnom Balkanu” koji sprovodi Centar E8 i CARE NW Balkan, a uz podršku MInistarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške.

Katarina Radovic

Podeli