Društvo

Obeležena Nedelje prevencije raka grlića materice

Prevencija i važnost ranog otkrivanja karcinoma grlića materice bile su teme predavanja koja je organizovao Resor za zdravstvo Opštinskog veća u Tutinu.

Cilj ovih predavanja je podizanje svesti žena o značaju prevencije raka grlića materice.

U okviru aktivnosti Resora za zdravstvo Opštinskog veća u Tutinu povodom Pete evropske Nedelje prevencije raka grlića materice održana su predavanja na ovu temu. Rak grlića materice jedan je od najčešćih malignih tumora u Srbiji. Redovni pregledi kod izabranog ginekologa, sprovođenje programa organizovanog skrininga i edukacija stanovništva imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti.

“Ljudi već počinju da menjaju svest o bolestima koje nas okružuju. Ono što mogu da najavim da ćemo nastaviti sa ovakvim aktivnostima i pozivam građane da se uključe”, rekao je Goran Marković, član Opštinskog veća u Tutinu.

“Ovakva predavanja su jako bitna, jer jedna šira populacija žena ipak ne zna kako da se nosi sa bolestima I jako je bitno da dobiju infirmacije I da zna koliko je važno da u sklopu opšte brige o sebi I svom zdravlju dolazi redovno na preglede”, rekla je Jasminka Bačevac Eminović, ginekolog.

Rak grlića materice stavljen je pod kontrolu u razvijenim zemljama , međutim, u zemljama u razvoju preventivni pregledi nisu dovoljno zastupljeni i svest žena o značaju redovnih pregleda je na niskok nivou. Cilj ovih predavanja, između ostalog je  i podizanje svesti žena o značaju prevencije raka grlića materice.

Š.Zukorlić

Podeli