Sport

Hukić opet razbija Kriptonajt

Drugi deo bokserskog rata zvezda sa nestrpljenjem iščekuje cela bokserska javnost.

Šampion planete, Muamer Hukić, po drugi put će ukrstiti rukavice sa  Olavalom-Kriptonajtom-Olom Afolabijem. Prvi sudar njih dvojice,dogodio se 5.decembra 2009. u Ludvigsburgu. Slavio je tada naš šampion jednoglasnom odlukom arbitara,posle iscrpljujuće borbe svih 12 rundi. Hukiću će ovo biti obavezna odbrana trona u WBO asocijaciji. Pojas u svom vlasništvu Muamer drži skoro pune tri godine,devet puta je uspešno odolevao naletima izazivača.Prvi od njih,upravo je bio Afolabi.I jedan i drugi su uoči subotnjeg megdana u jedno sigurni.Biće pakleno,još paklenije,nego prvi put i uvereni su u trijumf.

Dok tamnoputi Nigerijac,sklon provokacijama poručuje:

„Neće mu pomoći ni pištolj da me pobedi“, Muamer hladnokrvno kaže:

„Iskreno,ne opterećujem se previše rivalima.Daću,kao i uvek svoj maksimum.Pucaće sa svih strana,to je sigurno“. On je dodao da i dalje želi da se bori protiv braće Kličko i pozvao ih na predstojeći duel sa Afolabijem. Sem njih dvojice, u fokusu će biti i treneri. Afolabi je pod okriljem Frica Zdunjeka,dok o Hukiću brigu poodavno vodi Uli Vegner.

Prijatelji jesu,ali ipak rivalstvo je prisutno i među starim bokserskim vukovima. Ko će koga nadmudriti pokazaće se u subotu,od 22:55 na ringu u nemačkom gradu Erfurtu.

Inače,Hukiću će ovo biti  37.profi-meč. Do sada je uknjižio 35 pobeda i samo dva poraza. Onaj poslednji,pod misterioznim okolnostima od Rusa Aleksandra Povetkina,u pohodu na tron među kolosima. Izazivač,Olavale-Ola Afolabi,poreklom Nigerijac, rođen je u Londonu,ali živi „preko velike bare“, u Los Anđelesu.U 24 borbe,nanizao je 19 pobeda (devet nokautom),tri puta je boksovao nerešeno a u dva navrata izašao sa ringa kao gubitnik. Bije ga glas da je veoma harizmatičan,sklon provokacijama uoči svakog ulaska u ring.

Inače, za drugi „bliski susret“ sa Hukićem,izborio se tako što je u eliminacionom meču savladao Rusa,Valerija Brudova.

Već je poznato i ko će biti zadužen za pravdu na ringu i oko njega u meču: Hukić-Afolabi. Među konopcima će biti američki sudija, Robert Bird. Za bodovanje su zaduženi: Ingo Barabas (Nemačka), Paul Tomas (Velika Britanija) i Portorikanac Nelson Vaskez. Supervizor ispred WBO asocijacije,biće legendarni Ištvan Ko-Ko- (Kobra) Kovač,iz Mađarske. Dakle,odbrojavanje počinje, rat nerava između dvojice glavnih protagonista je davno počeo. U njemu,što je bilo i zaočekivati,prednjači izazivač. Šampion je „prihvatio igru“,a nema tog ljubitelja boksa u Sandžaku koji nije uveren u njegov trijumf.

„Pucaće sa svih strana“, metaforično je najavio naš šampion, što nagoveštava da će okršaj biti žestok. Po svemu sudeći, sledi epizoda broj dva „Razbijanja Kriptonajta“…

Elvir Nailović

Podeli