Vesti

Prekid bez protesta i bez dogovora

Udruženja poljoprivrednika pozvala sve zemljoradnike da prekinu protest iako nisu zadovoljna ishodom sastanka sa resornim ministrom.

Oni, ipak, smatraju da nastavak protesta može dovesti do neželjenih posledica.

“Budući da nije bilo moguće napraviti dodatni napredak u razgovorima sa ministrom… iako su udruženja nezadovoljna konačnim ishodom, zauzet je zajednički stav da nastavak protesta može dovesti do neželjenih posledica za poljoprivrednike i ostale građane“, navodi se u saopštenju.

Zbog toga, dodaje se u saopštenju, “Asocijacija poljoprivrednika i ostale organizacije koje su podržale protest pozivaju sve učesnike da sa protestima prestanu”.

U saopštenju se navodi da je na sastanku, održanom u sredu uveče, dogovoren “širok spektar mera ruralnog razvoja, koje će se primenjivati u tekućoj godini”, ali su predstavnici poljoprivrednika istakli da “ovi pomaci ne zadovoljavaju zahteve koje su podržala sva udruženja koja su učestvovala u protestu”.

Inače, posle sastanka šestočlane delegacije, pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović rekao je da maksimalno što resorno ministarstvo može da uradi je da omogući subvencionisanje u istom iznosu kao i prošle godine. Tada je isplaćivano 14.000 dinara po hektaru, za maksimalno 30 hektara obradive površine po jednom gazdinstvu.

To znači da će oko 90 odsto korisnika ostvariti svoje pravo za celokupnu površinu obrađene zemlje, dok će ostali ostvariti svoje pravo do 30 hektara oranica, objasnio je Milovanović i podsetio da je prošle godine pravo na subvencije iskoristilo 74.901 korisnika, a ukupan broj poljoprivrednika sa obrađenih do 30 hektara iznosio je oko 67.000.

Izvor: B92

Podeli