Vesti

Suprostavljena mišljenja o izgradnji hidrocentrale na Limu

Izgradnja dve hidrocentrale na reci Lim kod Brodareva ugrozila bi prirodne lepote i ekologiju tog kraja, posebno kanjon reke.

Članovi Koordinacionog odbora za zaštitu i očuvanje reke Lim kažu da je kanadska firma “Renewable Energy Ventures” (REV) “nezakonito dobila energetske dozvole za izgradnju hidrocentrala ‘Brodarevo 1’ i ‘Brodarevo 2’ na reci Lim.”

Koordinacioni odbor najavio je tužbe protiv bivšeg ministra energetike Petra Škundrića, koji je potpisao energetske dozvole za izgradnju hidrocentrala i predsednika Zavoda za zašitu prirode Nenada Stavretovića.

Sa druge strane, Predstavnici Koordinacionog odbora za komunikaciju i podršku izgradnji hidroelektrana na Limu, posetili su Škundrića, koji obavlja funkciju savetnika za energetiku premijera Srbije Mirka Cvetkovića i od njega dobili uverenje da će se nastaviti podrška nadležnih državnih organa, realizaciji tog projekta.

U saopštenju Odbora se navodi da im je na sastanku potvrđeno da će projekat sigurno biti realizovan, jer je to u interesu lokalne zajednice, kao i da je dosadašnji postupak u dobijanju dozvola bio legalan i zakonit, i da ne postoji “ni najmanji osnov sumnje u bilo koju nelegalnost i nezakonitost u aktivnostima na realizaciji projekta”.

Međutim, punomoćnik Koordinacionog odbora za zaštitu i očuvanje reke Lim advokat Sreten Đorđević navodi da postoji “neverovatan broj nezakonitosti u postupku izdavanja dozvola toj kompaniji”.

On je naglasio da REV poslednjih godina trpi “samo gubitke na tržištu” i dodao da je ta firma nekoliko meseci nakon osnivanja dobila dve energetske dozvole za izgradnju hidrocentrala.

“Izdavanje energetskih dozvola preduzeću bez ikakvog boniteta, koje trpi samo gubitke, koje nema nijednu referencu iza sebe, a želi da investira 150 miliona evra u investiciju koja je potencijalno pogubna po prirodnu i životnu sredinu je potpuno nezakonita”, naveo je Đorđević.

Prema njegovim rečima, REV je od Zavoda za zaštitu prirode dobio uslove zaštite prirode, ali su u te uslove “uneti neistiniti podaci o kapacitetima i vrednostima područja zahvaćenog branom, a prirodna dobra Ozren i Jadovnik su izbrisani, kao da ne postoje”.

Đorđević je ukazao da bi izgradnjom hidrocentrala i visokih brana morala da budu izmeštena aktivna bošnjačka groblja, što lokalno stanovništvo doživljava kao početak proterivanja sa prostora na kojima vekovima žive.

On je dodao da je REV zatvorio predstavništva u Brodarevu i Prijepolju, koja, kako je naveo, nisu ni bila registrovana, a na političare i nadležna ministarstva se vrši pritisak da se što pre dobiju dozvole za izgradnju.

Izvor: Tanjug

Podeli